Ali lahko po potopu na 38 metrov še kaj športaš?

man007

Pripravnik
20. dec 2007
359
2
18
nori-na-bicikl.blogspot.com
Skratka. Stvar je taka. Stoji pa tkole. V planu imam čisto kratek potop na 38 metrov (max 1 minuta). Dvigovanje po predpisih, nato pa še eno do dve uri počitka ter vmes še vdihovanje 100% kisika.

Vprašanje je sledeče: Ali lahko po tem potopu in omenjenem počitku še kaj intenzivno športaš? Namen imam potem za cca. 10 ur zmernega do počasnega kolesarjenja ter nato še ene 6 ur pohodništva.

Govoril sem že z nekaterimi učitelji potapljanja in dobil različne odgovore. Ali imate kakšne izkušnje?

Hvala za odgovore.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
to je potop na piransko bojo, kolesarjenje do triglava in vzpon na triglav? to je mogoče, v enem dnevu.

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik man007 pravi:
Res je. Je bilo že izvedeno, pa me zanimajo izkušnje in riziki.

Lahko se pozanimaš pri ekipi NovaSub iz Kamnika, katera je to pot izvedla
prek kakšnimi 7, 8 leti. Poišči Aleša.
Drugače pa spust na -38m traja 2 min, dvig 4 min + varnostni postanek
3 min na -5 m. 7 minut je za to globino limit nedekompresijskega potopa
z zrakom. Po tem naj 12 ur ne bi letel oziroma šel na višjo nadmorsko višino.
Če imaš nitrox licenco lahko tauhaš z Nx32, kar je bolj ugodno zate.

To je teoretično. Praktično smo počeli marsikaj, pa nekatei do sedaj nismo imeli
težav, kar nekaj pa jih je obiskovalo deko komoro tudi zaradi banalnih stvari.
Upam, da veš kje v Slo morju najti -38m :) ... teh je bolj malo :):):)

Blankman

Pripravnik
2. sep 2007
290
0
16
A pa to hočeš zanalašč iti v obratnem vrstnem redu? Drugače je to najprej triglav, potem kolo in na koncu potop, kar pa verjetno že veš. Projekt 2901

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik man007 pravi:
Živjo.

Hvala za informacijo. Do sedaj sem govoril že s kar nekaj potapljaškimi mojstri. Najbolje pa je, če govorim z nekom, ki je to že preuizkusil.

Si aktiven potapljač? Koliko potopov imaš za sabo do globine 50m?

Če je odgovor da in imaš izkušnje, potem veš kako se počutiš po potopu. Enim se nič ne pozna, eni se še 3 dni lahko slabo počutijo .. niti ni povezano s telesno kondicijo oz. je ampak so izjeme.

Če je to tvoj prvi potop oz. nimaš izkušenj pa najprej začni s tem da vidiš kako se telo odzove.

V osnovi s pravilnim dvigom iz globine in dobro telesno pripravljenostjo (kar ne dvomim glede na nadalnjo pot) je taka stvar možna oz. ni rizična (seveda je ekstrem in šok za telo, ampak zdrav človek bo to preživel, če pa nisi zdrav se pa ne spuščaš v take podvige).

Te pa zna nad 2000m prijeti kak glavobol, mišični krči ali še kaj hujšega, ker če boš najprej 1h vdihaval kisik, nato pa lezel nekam kjer ga ni oz. ga je relativivno malo bo šok za telo toliko večji. (sicer pri 12h močne fizične aktivnosti bo mešanje kisika itak ogromno, problem bi bil če bi se s potopa in 1h kisik terapije spravil s helikopterjem na triglav)

man007

Pripravnik
20. dec 2007
359
2
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik man007 pravi:
Živjo.

Hvala za informacijo. Do sedaj sem govoril že s kar nekaj potapljaškimi mojstri. Najbolje pa je, če govorim z nekom, ki je to že preuizkusil.

Si aktiven potapljač? Koliko potopov imaš za sabo do globine 50m?

Če je odgovor da in imaš izkušnje, potem veš kako se počutiš po potopu. Enim se nič ne pozna, eni se še 3 dni lahko slabo počutijo .. niti ni povezano s telesno kondicijo oz. je ampak so izjeme.

Če je to tvoj prvi potop oz. nimaš izkušenj pa najprej začni s tem da vidiš kako se telo odzove.

V osnovi s pravilnim dvigom iz globine in dobro telesno pripravljenostjo (kar ne dvomim glede na nadalnjo pot) je taka stvar možna oz. ni rizična (seveda je ekstrem in šok za telo, ampak zdrav človek bo to preživel, če pa nisi zdrav se pa ne spuščaš v take podvige).

Te pa zna nad 2000m prijeti kak glavobol, mišični krči ali še kaj hujšega, ker če boš najprej 1h vdihaval kisik, nato pa lezel nekam kjer ga ni oz. ga je relativivno malo bo šok za telo toliko večji. (sicer pri 12h močne fizične aktivnosti bo mešanje kisika itak ogromno, problem bi bil če bi se s potopa in 1h kisik terapije spravil s helikopterjem na triglav)

Nimam še izkušenj. In ja, verjamem, da na vsakega vpliva drugače. Fizično sem oziroma sva s kolegom dobro pripravljena. Ne bova pa po nepotrebnem izzivala sreče. Če je tak vrstni red aktivnosti zelo rizičen, ga pač ne bom opravil. Seveda pa greva še prej na začetni in nadaljevalni potapljaški tečaj ter opravila bova kar nekaj potopov. S tem bi že morala priložno vedeti najino počutje po potopu.

MiranR

Pripravnik
3. sep 2007
225
4
18
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik man007 pravi: Nimam še izkušenj. In ja, verjamem, da na vsakega vpliva drugače. Fizično sem oziroma sva s kolegom dobro pripravljena. Ne bova pa po nepotrebnem izzivala sreče. Če je tak vrstni red aktivnosti zelo rizičen, ga pač ne bom opravil. Seveda pa greva še prej na začetni in nadaljevalni potapljaški tečaj ter opravila bova kar nekaj potopov. S tem bi že morala priložno vedeti najino počutje po potopu.

Tak vrstni red je zelo rizičen
tongue-1.gif
.

Prehitro 'praznenje' ima za posledice tvorjenje mikro mehurčkov v krvnem obtoku, kar vse lahko privede do resnih zdravstvenih težav
d055.gif
.

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Morda se motim, ampak ti toplo svetujem drugačen pristop.
Naredi začetni in nadaljevalni tečaj in po tem še vsaj nekaj
deset potopov. S tem boš fizično malo bolje, psihično pa precej
bolje pripravljen, kar je pri potapljanju ključnega pomena.
Potapljanje ni tekmovanje z naravo, kar je žal izkusilo že več
slovenskih potapljačev. Tudi fizično dobro pripravljene potapljače
z opravljenim nadaljevalnim tečajem smo reševali iz precej plitkih
in banalnih situacij... največkrat zaradi panike, katero niso pričakovali.
Izberi dobrega inštruktorja. Naziv šole in cena tečaja ni nujno povezana
s kvaliteto. Srečno.

man007

Pripravnik
20. dec 2007
359
2
18
Citat:
Uporabnik Megapixel pravi:
Morda se motim, ampak ti toplo svetujem drugačen pristop.
Naredi začetni in nadaljevalni tečaj in po tem še vsaj nekaj
deset potopov. S tem boš fizično malo bolje, psihično pa precej
bolje pripravljen, kar je pri potapljanju ključnega pomena.
Potapljanje ni tekmovanje z naravo, kar je žal izkusilo že več
slovenskih potapljačev. Tudi fizično dobro pripravljene potapljače
z opravljenim nadaljevalnim tečajem smo reševali iz precej plitkih
in banalnih situacij... največkrat zaradi panike, katero niso pričakovali.
Izberi dobrega inštruktorja. Naziv šole in cena tečaja ni nujno povezana
s kvaliteto. Srečno.

Hvala. To tudi nameravam. Šola je že izbrana, naslednji mesec pričnemo s tečajem (začetni in nadaljevalni).

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
11 je super
grin1.gif

veš kaka jeba je bit pri 25 v neoprenu?
grin1.gif
Je pa res, da ni za vsakega. Pri 14 sem bil 4 ure v vodi, pa me je samo v prste zazeblo, ker sem imel čisto tanke rokavice.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
za potope z jeklenkami bi rekel, da je za 11 nujno 7mm, sicer nimam izkušenj s tem, ker se potapljam na dah in je več premikanja, zato te tudi manj zebe

jaz sem imel 5mm na 14.