Ali imamo kakšnega vodovodarja pri bajti?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Ali je na Alterju kakšen vodovodar oziroma nekdo, ki se ukvarja s polaganjem cevi ali pa pozna slabosti in prednosti cevi iz enega ali drugega materiala?

Ne iščem nobenega, ki bi mi prišel popravit vodovod, brez skrbi... samo eno vprašanje imam v zvezi s cevmi ki bi mu ga rad zastavil v ZS.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Kaj te spet muči?
smile-1.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Če bi vsaj približno omenil, zakaj gre, bi ti lahko tudi iz izkušenj marsikaj povedali.
Dovod vode do bajte? Alcaten 3/4 cole. V primeru, da ti slučajno cev poči (zaradi prevelikega pritiska, kamenja v okolici cevi itd), vanjo komot lahko porineš pol colski alcaten in ti ni treba še 1x prekopavati dvorišča. 1/2 cole je dost za bajto.
Centralna/vodovod po bajti? Aluplast. Se da zvijat, ne rabiš kolen, Prenese celo zmrzal (ok, tu se poveča fi
grims-1.gif
, toda še vedno drži tistih 3-4 bare, kot je potrebno za nemoteno delovanje centralne/vodovoda. Prevelik pritisk itak ni ok, ker trpijo tudi pipe in ventili. Nižji pritisk, daljša življenjska doba srmatur. Jeba pri nizkem pritisku je, če se en tušira, en pa na ful odpre pipo v kuhinji.
Baker je fajn za polagat in lepo zgleda, zato je primeren za izvenzidne napeljave. Ko lajtungo položijo, jo moraš takoj! obrusiti z mrežico in preštrihati s prozornim lakom, če ne, oksidira in je grdo. Baker je eden najboljših prevodnikov toplote, zato je v bakrenih napeljavah precej izgub.
Železne cevi? grdo, zajebano za polagat, švasat, pri adaptacijah/popravilih je precej zajebancije. Rjavi.
Plastika? Grdo ko smrtn greh (sploh tisti zeleni rori
bonk.gif
). Za švasanje rabiš posebno orodje, polaganje je enako sitno, kot pri bakru ali železu (pravi koti, precej je treba razštemat okoli ventilov, izolirat je treba hladni dovod, da ni kondenza, zdržijo pa višji pritisk).

Kva pa vem... če iščeš varianto za po bajti (normalni, ne pet štukov blok), bi jaz prelagal aluplast cevi.
IMHO.
Upam, da sem kaj pomagal.
smile-1.gif