Alergija na mačjo dlako :(

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Živjo,

pred nekaj časa sem šla delat neke teste za alergije ker konstantno smrkam že vsaj deset let, kot nek kronični prehlad - ob katerem koli letnem času.
No, da ne bom izgubljala besed - alergična sem na mačjo (in tudi pasjo menda) dlako
frown-1.gif
če je kaj nepošteno, je to potem to. Sprašujem(o) se, kaj naj zdej naredimo. Doma imamo mačko že 12 let, in je NIKAKOR in pod nobenim pogojem ne bomo dali stran. Ona je pač naš družinski član in res bi bili totalno brez srca, če bi jo zdaj po tokih letih dali stran. Tako mi je namreč rekla moja preljuba zdravnica - naj se mačke znebimo (kot da je žakelj gnilega krompirja) če hočem nehat smrkat enkrat za vselej in vse dobro preprat, prezračit, presesat... da ne bo nikjer pikice o mačjih dlakah.

No, sama sem mislila takole - da si res dobro prečistim svoje nadstropje, kamor mačka ne bi imela vstopa (žal). Vlačit je ne mislim več kot sem jo do sedaj, lupčkanje odpade, pa vohanje dlake (pravi ljubitelji mačk me bojo razumeli, dočim me boste drugi imeli za psihopata, I honestly don't care) in pač mačkanje ter bučkanje... Na jok mi gre že zdej, ko pomislim na vse to.
V drugih prostorih naj mačka bo, bojim se pa da se bo preveč dlak naneslo kljub temu v moje nadstropje
frown-1.gif
in bo učinek enak...

Kaj torej storiti?
Da bi bila mačka popolnoma zunanja, je nemogoče - ker je vajena hišnega bivanja, ven gre le na kak sprehod, spi pa več ali manj vedno notri. Tudi hrano ima notri in vse...

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Če že 10 let prenašaš to alergijo oz. nisi vedela da jo imaš, zakaj bi se sedaj obremenjevala?
Drugače pa jaz sem dobil neke izpuščaje, ko me je maček ugriznil. V tem primeru so pa moral vsi mački od hiše stran (beri v mačja nebesa)
frown-1.gif
, ker če je en maček ukužen so običajno vsi. Pa smo tudi imel mačko več kot deset let pri hiši. Ne mislit da te s tem želim kak potolažit, vendar pa te zastopim ob misli da bi se morala mačke znebit.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Welcome to the club
cheer.gif

Sicer sem sam alergičen ne direkt na dlako, ampak na neke encime v mačji slini, seveda se mačka liže pol cajta, polizana dlaka pa seveda frči in pade vsepovsod. Pri meni se je to izražalo tako, da če sem valjal muco po rokah
tongue-1.gif
, mi je kmalu začelo teči iz nosa, kihanje, podobno kot prehlad.

V kolikor sem se muce izogibal na vsaj meter razdalje, težav ni bilo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Citat:
Uporabnik Tjasa pravi:
lupčkanje odpade , pa vohanje dlake (pravi ljubitelji mačk me bojo razumeli, dočim me boste drugi imeli za psihopata, I honestly don't care) in pač mačkanje ter bučkanje.
.
Sem pravi ljubitelj mačk... In ja, to mi je bolano.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
> Doma imamo mačko že 12 let, in je NIKAKOR in pod nobenim pogojem ne bomo dali stran

Next best thing: TI greš stran
smirk-1.gif

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Če imate mačko že 12 let doma in si 12 let zdržala, potem očitno ni tako grozno, da bi zdaj mogli ne vem kake ukrepe izvajat? Saj mačka pa tudi ne bo živela še 30 let...
In ponavadi je to alergija na mačjo slino, kar pomeni če se mačke ne boš več toliko dotikala in ji vohala dlake in jo lupčkala, bi se smrkanje moralo zmanjšati. No, pa da se onemogoči vstop mačke v tvojo sobo, oziroma zgornje nadstropje, če imaš zgoraj sobo, bi tudi kr dost pomagalo. Kakih večjih sprememb pa jaz ne bi delala, ker saj pravim... če si 12 let zdržala, potem že ni tako grozno.

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Ko pa te prime da bi mačko mečkala, pa kaka tabletka Claritina.. Mislim da ti nima bit kaj hudega..

In ja, razumem te, mačja dlaka taaaaak diši
grin1.gif

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Ja no, meni je zdravnica rekla pač po domače, mačja in pasja dlaka, pa upam dragi Bog, da nisem še na konjsko alergična, ker pol pa res
uf-1.gif
....

Sem ravnokar sredi ogromne čistilne akcije :cheer:

Claritin je kaj, kapsula, tableta?? Povej kej več, prosim
smile-1.gif

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
I can relate.

Jaz sem tole očitno že prerasel, sem pa mel iste probleme, kot pišeš. V glavnem, mačke = kihanje, ulivanje iz nosa, pekle so me oči ...

Pod isto streho z neko žverco ne živiš, ker lahko to vodi v astmo in nadaljnje probleme, če se ti še zdaj pojavljajo isti znaki.

Pred tem smo imeli dva mačka zunaj, z obema sem mel probleme (to je bilo še pred mojo polnoletnostjo), letos smo pa dobili mačko. Najprej mi ni bilo vseeno, ker si je mati fejst želela, da bi bila indoor cat, zdaj sem pa ugotovil, da sem to prerasel. V moje prostore ima prepoved vstopanja, že zato ker je en tak lolcat, da se rada čim globlje pod rjuhe zbaše.
Možnost navzkrižne kontaminacije je zmeraj dovolj velika (s kavča v cat approved dnevni greš ležat v svojo posteljo itd.).

Na dlako ni nihče alergičen, temveč na slino, ki pa je mačke zaradi pucanja imajo vsepovsod po kožuhu. Ene mačke majo več, druge manj. Zato so tudi psi manj problematični, razen kaki lovski psi, npr. vižle, ki se tudi same pucajo.
Lupčkaš, buckaš, stiskaš se ne (to je meni že po naravi off), božamo, žgečkamo pa igramo se pa vseeno lahko. Po vseh teh letih si iz navade še zmeraj grem umivat roke po stiku.
wink-1.gif

Benady je dobro napisal, ali ti ali mačka ali pa totalna disciplina. Kakorkoli obrneš, na koncu gre za tvoje udobje.

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Claritine so tablete proti alergiji.. Vsaj to je meni dala zdravnica.. Kolegica je alergična na mačke, pa preden pride k meni vzame tableto, pa je okej.. Dobro ne voha lih mačke, kiha pa tudi ne.. Vprašaj pr dohtarju..

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.554
1.157
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
No, da ne bom izgubljala besed - alergična sem na mačjo (in tudi pasjo menda) dlak

A nisi alergičen na mačjo slino?

Drži... Na encime v slini... Maček se pa itak ves čas liže...

Ne boš verjel, na kaj si alergičen, ko si alergičen na "pršico"... Na njene izločke ("drekce")
grin1.gif

Zanimivo mi je to, da si postavljate vprašanja, ko pa na njih že odgovorite...
wink-1.gif
Mačji alergeni so eni najmočnejših in ostanejo lahko tudi 24 ur ali več v prostoru, ko se je maček tam samo sprehodil...

Fiat007

Fizikalc
1. apr 2009
1.065
0
36
43
Gorenjska in okolica (Bled)
Citat:
Uporabnik medvedka pravi:
Claritine so tablete proti alergiji.. Vsaj to je meni dala zdravnica.. Kolegica je alergična na mačke, pa preden pride k meni vzame tableto, pa je okej.. Dobro ne voha lih mačke, kiha pa tudi ne.. Vprašaj pr dohtarju..

Claritine dobiš sedaj tudi v lekarni brez recepta. Tudi jaz imam alergijo na mačjo dlago, pa imamo doma 10 let staro belo perzijko, ki seveda pušča tudi dlake. Kljub temu, da imamo hišo ves čas "spolirano", pa se vseeno najde kakšna dlaka tudi pri meni. V kolikor pride do kakega kihanja ali smrkanja pa vzamem Claritine in je v 5ih minutah dobro. Claritine mi pomaga tudi ob kakšni alergiji na pršico.
Pojdi v lekarno, čvakni en Claritine, potem pa lahko muco tudi ližeš če želiš
evil.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Tjasa pravi:
..., pa upam dragi Bog, da nisem še na konjsko alergična, ker pol pa res
uf-1.gif
....

Že tko, če prav vem si brez spremstva.......potlej bi šele biv hudič, an
wink-1.gif

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
KSZ

Sem dokaj ugodno rešila problem - mačka nima dostopa k meni (no razen par dni nazaj si je odprla vrata in skočila direkt k men na postlo), nabavla sem Claritine... In to je to
smile-1.gif