administrator na Windows 7

js1234

Pripravnik
13. apr 2008
333
1
18
sem nov na Win7
kako nastaviti Administratorski dostop ?
očitno je po default-u nastavljeno na "uporabnik"....

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
iz cmd-a zazeni: control userpasswords2
poglej ce ima tvoj account administrator pravice.
izkluci UAC, ce ti gre na zivce

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
405
29
28
Ljubljana
18zimoni, spenstar
Nimata prav! Prvi ustvarjen račun ima res VEČINO administratorskih pravic, VENDAR NE ISTE kot jih ima račun "Administrator".
Administratorski račun aktiviraš z ukazom "net user administrator /active:yes" v "elevated" CMD promptu.

Tule je razlaga:

administrator user - Is an unelevated administrator account that is created by default during the installation of Windows 7, or is already setup or you on a OEM (ex: Dell) computer. An administrator account has complete access to the computer, and can make any desired changes. To help make the computer more secure, this administrator account type will be prompted by UAC by default to give confirmation before allowed to make any changes that require elevated administrator rights. Such as those that affect the system, other users, or when running anything elevated (Run as Administrator) since running elevated will allow it to have access to the entire computer.

Built-in "Administrator" - Is the hidden elevated administrator account that has full unrestricted access rights and permission on the computer. By default, this elevated "Administrator" account is not prompted by UAC by default to provide confirmation before allowed to make any changes that require elevated administrator permissions since it is an elevated account.
Warning
If you enable the built-in Administrator account, it is recommended to create a password for it to help keep it better secured.
For better security purposes, it is not recommended to leave the built-in Administrator account always enabled, or use it all the time for just everyday purposes.

Podrobnosti in vir so na naslovu: "http://www.sevenforums.com/tutorials/507-built-administrator-account-enable-disable.html"

18zimoni

Pripravnik
27. jul 2008
279
0
16
Obala
Citat:
Uporabnik mihagr pravi:
18zimoni, spenstar
Nimata prav! Prvi ustvarjen račun ima res VEČINO administratorskih pravic, VENDAR NE ISTE kot jih ima račun "Administrator".
Administratorski račun aktiviraš z ukazom "net user administrator /active:yes" v "elevated" CMD promptu.

Tule je razlaga:

administrator user - Is an unelevated administrator account that is created by default during the installation of Windows 7, or is already setup or you on a OEM (ex: Dell) computer. An administrator account has complete access to the computer, and can make any desired changes. To help make the computer more secure, this administrator account type will be prompted by UAC by default to give confirmation before allowed to make any changes that require elevated administrator rights. Such as those that affect the system, other users, or when running anything elevated (Run as Administrator) since running elevated will allow it to have access to the entire computer.

Built-in "Administrator" - Is the hidden elevated administrator account that has full unrestricted access rights and permission on the computer. By default, this elevated "Administrator" account is not prompted by UAC by default to provide confirmation before allowed to make any changes that require elevated administrator permissions since it is an elevated account.
Warning
If you enable the built-in Administrator account, it is recommended to create a password for it to help keep it better secured.
For better security purposes, it is not recommended to leave the built-in Administrator account always enabled, or use it all the time for just everyday purposes.

Podrobnosti in vir so na naslovu: "http://www.sevenforums.com/tutorials/507-built-administrator-account-enable-disable.html"

Razloži mi prosim z enim praktičnim primerom katere so te pravice.

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
405
29
28
Ljubljana
Zakaj bi ti karkoli razlagal!
Pripel sem kratko razlago, in ustrezen link do vira in to je poolnoma dovolj!
Ko se boš pa malo bolj ukvrajal z OS-om in naletel na trežavo, se pa spomni tega posta!

18zimoni

Pripravnik
27. jul 2008
279
0
16
Obala
Citat:
Uporabnik mihagr pravi:
Zakaj bi ti karkoli razlagal!
Pripel sem kratko razlago, in ustrezen link do vira in to je poolnoma dovolj!
Ko se boš pa malo bolj ukvrajal z OS-om in naletel na trežavo, se pa spomni tega posta!

Sem pričakoval pojasnilo o tvoji trditvi o administratorskih pravicah,pa vidim da nimaš pojma tako kot ti je že @ROKY napisal.
bonk.gif

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
405
29
28
Ljubljana
Ja pa kaj ti je! Imaš napisana dva odstavka teksta in še vir od kod podatki in ti ni všeč.
Iz tega sklepam, da tudi čitati ne znaš, ali kaj!

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
ali pa pri adminu vklopis, ker je to samo nasavitev lokalne varnostne politike...

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Mene pa jezi ena stvar. Včeraj sem si na vrgel preko torrenta en program za ustvarjanje 3D modelov, potem pa sem hotel v "hosts" datoteko vnesti neki IP ali nekaj, da bi se naj program registriral. Zdaj dela v nulo. Pač je program preveč drag, da bi si ga privoščil kupiti.
Nič nisem mogel s to datoteko delati, dokler na youtubu nisem pogledal en vodič, kako to spreminjati ... Pač preprosto datoteko hosts kopiraš in prilepiš v namizje, pa potem tisto datoteko v namizju malo notri preurediš oz nekaj dodaš, pa shraniš, potem pa jo spet nazaj kopiraš v ...\system32\drivers\etc, pa je šlo. Zdaj jo lahko spreminjam kadar hočem.

Mam pa s tem administratorjem drug problem. Imam zelo velik problem z Internet Explorerjem. Edini brskalnik, ki dela tako kot treba - brez kakršne koli težave. Ampak zdaj po ponovni namestitvi windowsa pa je nastal problem.
IE šteka, eno stran odpira cel dan če treba, polek tega, če nekaj klikaš po tem šrotarskem oknu, tak program zablokira oz. se več ne odziva.
Sem ga hotel izbrisati z računalnika, pa seveda teži, da ne morem ... skos samo teži, da rabim dovoljenje. "You need permission to perform this action .... You require permission from TrustedInstaller to makes changes to this folder"

Prijavljen sem kot administrator, vsaj mogel bi biti, ker je edini uporabniški račun.

Ve kdo kako zbrišem to sranje? Brisal sem tudi na ta način, ki sem ga videl na wikaanswer ... da greš pod "Control Panel / Programs and Features / View installed updates" in tam izbrisal IE ... ampak kljub "uspešnemu" izbrisu programa in obveznem ponovnem zagonu računalnika, je IE še vedno nainštaliran v windowsu oz Program filesu.

18zimoni

Pripravnik
27. jul 2008
279
0
16
Obala
Internet Explorer moraš poiskat v posodobitvah od windows in tam ga odstraniš. Tukaj imaš še nekaj pomoči.

Nazadnje urejeno:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
IE ne moreš odstraniti, ker je integriran v Windowse. Odstraniš lahko IE9, ko boš restartal boš dobil IE8. Če te moti, pač odstrani bližnjico. Lahko pa inštaliraš verzijo Windowsov, ki so na zahtevo EU,brez IE. Menda so jih prodali kakih šest komadov.
smile-1.gif

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.056
204
63
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
IE ne moreš odstraniti, ker je integriran v Windowse. Odstraniš lahko IE9, ko boš restartal boš dobil IE8. Če te moti, pač odstrani bližnjico. Lahko pa inštaliraš verzijo Windowsov, ki so na zahtevo EU,brez IE. Menda so jih prodali kakih šest komadov.
smile-1.gif

V Control panelu pod Programs and features imaš tudi razdelek Turn Windows features on or off. Poiščeš IE8 in odstraniš kljukico.

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Sem zadevo rešil zdaj tako, da sem samo zaradi IE šel ponovno formatirat računalnik. Trenutno končno vse dela brez težav ... kak dolgo ...

Zaj sem si tak namestil IE 10.

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
405
29
28
Ljubljana
18zimoni
ker si me že potegnil za jezik, ti naštejem nekaj primerov.
Sicer bi temu tudi lahko rekli slabo programiranje aplikacij, ampak v to se ne bom spuščal!
1. gonilniki čitalcev pametnih kartic firme: "http://www.hidglobal.com/"
2. nekatere aplikacije firme: "http://safenet-borderless-security-pk-client.software.informer.com/"
3. nekatere aplikacije firme: "http://www.entrust.com/public-key-infrastructure"
Ko bom naletel še na kakšno ti bom sporočil!

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
to da programerji ne znajo spisat programov, še ne pomen da ma administrator več pravic kot kdorkoli, ki je v lokalni administrators grupi...