ABS plusi, minusi

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.367
159
63
37
Živjo!
To sezono se bo verjetno kupovala nova Honda CBF1000. In nisem siguren... ali vzet z ABS, ali ne. Kakšne so vaše izkušnje z ABSom na motorju?
lp

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Moj prejšn motor (BMW F 650 GS) ga je imel, ta ga nima, pa lahko samo rečem, da naslednji ga bo spet imel.
Sicer se vedno najdejo ljudje, kateri pravijo, da pri motorju ni šanse ABS, ampak tako so pravili že za avte. Pač če si natreniran dirkač, predvidevaš kako boš bremzal, etc, potem se zna narest, da boš prej ustavil, ampak za vsakdanjo rabo se mi pa zdi ABS super. Pač če pretiravaš s prednjo zavoro (mokra cesta, kdo skoči predte, ...) ne boš takoj padel po tleh, ampak se boš lepo peljal naprej z malce povečanim srčnim utripom in si rekel, res je super ta ABS. Ne vem, kako je sicer pri Hondi (je pač le tipičen potovalnik), ampak pri BMWju (potovalna endura)se je dal celo izklopit, kar pa je prav prišlo le na makadamu ali tam, kjer ti ga pač mora pri zaviranju malce odnašat.

Tolk od mene.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.555
1.149
113
Ne bi se mogel bolj strinjati s tabo
467716-post_slo.gif

ABS na mojem SV-ju je izklopljiv, kar pa mi ne pade na misel. Je pa res, da sem verjetno jaz med bolj ta počasnimi motoristi, ponavadi ABS-a ne odobravajo kakšni stari prdci in dirkaški zanesenjaki.

Pred nakupom tega mopeda nisem niti testiral ABS-a, ampak sem iz izkušenj s prejšnjimi mopedi vedel, da ga preprosto potrebujem! In sem tudi precej doplačal zanj
bonk.gif

Bo pa verjetno v tej temi kregarija, ker so motorčkarji, ki so proti ABS-u zelo trmasti
grin1.gif

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.367
159
63
37
Men recimo ABS v avtu ni všeč... vsaj pozimi bi ga izklopil, če bi ga lahko.
wink-1.gif
Zato pa sprašujem kako je na motorju. Naš fotr, k se bo tudi vozil z motorjem, je zaenkat še proti ABSu.

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
abs na običajnih cestah: da!
zakaj? ker na cesti nikoli ne veš kdaj in kaj te lahko preseneti... in ob paničnem zaviranju si res ne želiš zdrsa... no ja, vsaj jaz si ga ne...

abs na dirkališču: ne!
zakaj? ker te tam nič ne sme presenetiti, poleg tega imaš izletne cone, kjer ni nasproti vozečih vozil ter ograje s stebrički...

l.p.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
prva tdm ni imela, druga imela.

s prvo se je dogajalo, da je prednje kolo celo blokiralo na asfaltu, na pesku sem večkrat zadrsal.
z drugo na asfaltu sploh ni bilo težav in me ni bilo več strah zdrsa, zato s eje bremzalo bolj na polno. ni me bilo pa tudi strah peska. na našem koncu je namreč pesek na cesti stalni spremljevalec.

je pa tudi res, da se ne štejem med izkušene motoriste in da priznavam, da sem včasih neumen. tako se je že zgodilo, da sem se povsem nehote iz strahu postavil na sprednje kolo in se še bolj usral. in s eje zgodilo, da sem s eiz strahu, da se mi to ne zgodi, ustavil šele sredi križišča. še enkrat hvala pozornemu zavijalcu levo, da ni naredil kar mu je po vseh črkah zakona pripadalo. če bi me tudi nabunkal, ne bi bil jezen.
v obeh teh primerih, ko sem bil usran do konca, sem delal bedarije, da hujše ne bi mogel. zato je motor šel od hiše.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.367
159
63
37
Hvala za odgovore! Dirkalo se z motorjem ne bo, zato se zaenkrat bolj nagibam k ABS. Me pa še neki zanima, glede ABS-a in zavor pri Hondi CBF 1000, če jo ima kdo slučajno. Je res, da ti zavirata prednje in zadnje kolo, ne glede na to če ti stisneš samo prvo zavoro, ali samo zadnjo zavoro. Da ne moreš recimo zavirati samo s prvim kolesom. Tko je fotru rekel prodajalec.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.555
1.149
113
Ima, če ima t.i. CBS (Combined Brake System). Mislim, da je to Hondin izum. Jaz imam lepo po domače ločeno za sprednje kolo ABS in za zadnje kolo ABS, torej tudi dvakrat zavorno tekočino.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.367
159
63
37
Torej... še vedno nismo kupl novega motorja! Zato bi pa rad čimveč zvedel še o tem CBS sistemu. Ima kdo izkušnje s tem? Kako se obnese?
Hvala!
lp