Abak

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Načeloma ne spremljam teh zadev, zatorej tudi ni nič čudno, da o tem bolj malo vem, vendar ker vas je tukaj kar nekaj z malimi otroci, mogoče ste že slišali za teorijo mentalnega abakusa ali kako naj temu rečem. Pr nas recimo to dela brainobrain. Kolegica je poslala svojega malega, pa je zadovoljna, ampak prav veliko na temo pa nisem našla. Po svetu te vaje izvajajo programi ala UCMAS, brainobrain ipd itn. Baje neka kitajska/malezijska/indijska fora.

V glavnem, ve kdo kaj več na temo, bi mojega malega poslala malo na mentalno telovadbo, da ne bo samo po drevesih plezal pa fuzbala špilov. Me zanima, če dejansko kaj natrenira male možgane v smislu načina razmišljanja pa multitaskinga ipd.

Če ima kdo kake izkušnje s tem.

escada66

Fizikalc
5. sep 2007
1.113
32
48
sicer off...
to da pleza po drevesih in igra nogomet je samo en big big plus...
Večina njegovih vrstnikov visi kje drugje...

Za brain ojačat bo pa še ogromno časa...naj ima otroštvo..
zmaga.gif

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Bom kar brez slike: Pa ne spet to sranje!

Dajte otrokom mir, pa se bodo čisto normalno razvili.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
pozabila poudariti, da na to ne bo hodil, če mu ne bo všeč ali če je kaki utemeljen razlog, da zadeva ni OK. Zato pa sprašujem, če kdo pozna in ima izkušnje.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:V glavnem, ve kdo kaj več na temo, bi mojega malega poslala malo na mentalno telovadbo, da ne bo samo po drevesih plezal pa fuzbala špilov. Me zanima, če dejansko kaj natrenira male možgane v smislu načina razmišljanja pa multitaskinga ipd.
Odločitev je tvoja, ne poznam tega, tako da ne morem komentirati. Mogoče je dobro.
Mislim samo, da se motiš, da se pri gibanju možgani ne razvijajo. S spretno motoriko imajo možgani kar precej dela. Učijo se koncentracije in koordinacije. Verjetno tudi multitaskinga nikjer ne rabijo toliko, kot pri kompleksnem hitrem gibanju, ko je treba združiti info vseh čutil in krmiliti mišice. Res pa je, da se mogoče ne razvijajo tisti deli možganov, ki so trenutno uporabni pri marsikaterem delu. Ampak ti ne moreš vedeti, kaka dela bodo za ljudi aktualna čez 50 let, ko bo tvoj otrok še raztural na trgu dela. Če bo takrat sploh še aktualno...

matej_

Guru
25. okt 2007
2.126
656
113
ja to je full dober, če hočeš kj za svojga otroka nardit. stane nekje 90 ali 120e se ne spomnem točno, a veš kake dobre vaje delajo, računajo, pa možgančke razvijajo. če to zamudi bo celo življenje zaznamovan. jz bom moje poslal vi pa naredite kker želite. sami bote krivi....

no zdej pa zares:
tk ko je mcgiver reku. not that shit again.
žoga, kotalke, sok v tetrapaku pa kak sendvič pa ima da nabija fuzbal celi dan
smile-1.gif

ljudje hočejo svoje otroke nardit ajnštajne, pa jih furajo po vseh možnih delavnicah, etc, pozabljajo pa da bicikl, žoga, rolerji to je blo pr nas glavno v otroštvu.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
meni je to tudi glavno. ampak tam ne sprašujem po mnenjih in izkušnjah, ker mi je zadeva znana, poznana in se prakticira.pač hodi na fuzbal, ker je hotel, pa malo tim spirita se mora fant naučiti, pa jest sem ga poslala na plavanje, da se mi v morju ne utopi, drugače pa je mali fizički radnik. Meni pere avto, "kosi" travo, nosi vrečke iz štacune vmes se pa z bratom preganja po dvorišču. tu pač mislim, da je tako OK, zato ne sprašujem, ker pač nisem v nikakršnih dvomih in posledično precej neomajna.

tole pa sprašujem, ker pač ne poznam. Vežba se baje lahko tudi glavo, ki jo pri nas doma kaj dosti, resnici na ljubo, ne.
sploh ne parlamentiram, če bi mu bilo brezveze ali kako drugače ne všeč, da bi ga na kaj takega silila, mi na pamet ne pride. Predpostavimo, da mu bo všeč in bi rad hodil - je od tega lahko kaka korist?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Men se zdi bolj uporabno, da se začne učit kak tuji jezik. Kot kaže, ga bo kmalu moral znat bolje uporabljat kot materni:(
Pa tudi v šoli bo tako imel z enim predmetom manj dela, naprej v življenju mu pa dobro znanje tudi lahko (oz mu sigurno bo) zelo veliko pomagalo.

Ali pa igranje kakega inšturmenta, tudi zahteva zelo veliko uporabe vseh koščkov možganov:) Pa še nekaj bo znal in morda kdaj pametno uporabil.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
na inštrument sem tudi že pomislila. verjetno na enak način trenira možgane. Res pa je, da je enkrat byproduct računanje iz glave, drugič pa špilanje nečesa. Ne vem, kaj bolj prav pride na dolgi rok.

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
Glej, tudi plezanje in ostale fizične aktivnosti brusijo možgane. Mogoče ima rajsi kakšne bolj konkretne stvari/naloge. Lahko mu daš kaj za "šraufat".

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Na dolgi rok najbolj prov pride splošno kravžljanje možgančkov:) + seveda psihofizične sposobnosti.
Napovedat ali je bolje, da se uči računat ali je bolje, da zna igrat na klavir je pa ne mogoče!!

V bilo kaj ga sedaj usmerjaš, se bo na koncu odločil sam in morda postal "samo" čevljar, ker mu bo to full hudo. Saj je veliko takih primerov, ko ljudje z diplomam delajo zelo osnovne poklice, ker jih to pač veseli, ker so tekom življenja spoznal kaj jih veseli.

Najboljš, da mu predstaviš možnosti, ga pelješ na neke uvodne ure, naj se sam odloči. Največ bo odnesel od stvari katere bo rad počel. Lahko ga tudi pelješ na Abak, pa če mu pedagog ne bo všeč, lahko cel svet tuli kako je to topšit zadeva pa mali na koncu ne bo imeč nič od tega oz bo imel pokvarjeno otroštvo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Madonca sem si dele prov cajt vzela. Torej, kaj naj bi tale abakus delal in zakaj je zdaj cel hajp okoli tega. Eno je seveda računanje iz glave, kot edina reč, ki je kolikor toliko merljiva. butneš dve cifri pa ti jih poračuna med sabo, da samo gledaš... Ampak pustimo to, to ni toliko važno, vsakodnevno sicer lahko kar prav pride, ampak ob vseh pripomočkih danes tudi ne tako zelo neobhodno. kar hoče abak delati, je istočasno spodbujati desno hemisfero možganov (za računati se rabi leva). pač predstavljanje (naj bi imeli abak v glavi, čeprav ga v resnici ne vidijo in to potem lahko prenesejo na druge stvari v življenju), vizualizacija, abstraktno razmišljanje ipd. leva je pa tista znanstvena analitična stran. in seveda, ker trenira oboje, naj bi bil uspešen v povezovanju obojega - ne samo eno ali drugo.

Inštrument recimo lepo trenira desno, ne pa toliko leve istočasno. Šraufanje in razmišljanje kateri šrauf kam, da bo držalo levo, ne pa desne. In potem pridemo do drevesa. Ali pa igral, če hočete. ta je pa najbrž krasna za oboje. more malo premisliti in si predstavljati, kje in kako bo štartal, da bo gor prišel. in potem še izvesti ter pomisliti, če stopi na eno vejo a bo lahko dosegel drugo, ali bo treba iti po drugi poti. problem drevesa (igral) je v tem, da se pot ne spreminja, kar naprej enako. recimo, da v tem konkretnem primeru, lahko zaobideš problem s plezalno steno, kjer prestavljaš oprimke. Ena prednost je tudi, da ni samo treniranje možganov, temveč še malo fizkulture zraven. in pridemo nazaj do fuzbala. včeri sem ga gledala. se podi za žogo ko ena kura, pa brcne samo da na nogo pride, kamor pač že gre. Če ga malo spodbudim, da razmišlja, kam bo žoga šla, kaj bo če bo brcnil sem ali pa tja, kje so ostali igralci, da bo na koncu lahko gol, pa sama izvedba tega (strateški plan), pa da pomisli kako močno naj brce, pa kako nogo obrnit, da bo šla točno tja, kamor je želja... To bi tudi šlo. Če bi jaz le kaj vedela o fuzbalu...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz kolikor se le da uporabljam filozofijo, na katero me je spomnil dragi prijatelj, žal že pokojni.

Namreč: sem oče, starš. Moja naloga je otroku omogočiti maksimalno možno znanje, čimveč vsega znanega na tem planetu. Če se upira, je treba "malce poriniti", ampak samo "malce"
smile-1.gif
, tega pa ne želimo.

Kasneje v življenju bo otrok imel kaj črpati iz skupno nakopičenega znanja ... je pa to čisto njegova odločitev. Pomembno je, da sem mu kot oče omogočil sredstva.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
to se jaz drugače čisto strinjam. Ampak mislim, da se je treba tudi malo nazaj štukati. danes je na voljo vse, ni treba iskati priložnosti in možnosti, bombandiran si z njimi. in kot starš moram selekcijo delati. dok rečeš keks, ima lahko že vsak dan neko "obveznost" in to je preveč za moje pojme. 1, 2 stvari, ki se jih drži, tudi takrat ko se mu ne vzdigne ali pa ko je trening to kar dejansko je - delo in potne srage, ne samo zafrkancija in veselje. in da ko z delom pridejo rezultati, da razume, zakaj se je bilo vredno pomatrati. To so neke baze, po moje, ne gre za samo aktivnost preko katere se to doseže, ampak da se nauči principa, kako to gre. Ko bo pa izbral neko zadevo, ki mu bo zares všeč, pa bo ta princip še v tem udejanil. In tukaj je ta problem vsak dan "nečesa" ali pa 2x na dan - normalno, da se bo ene stvari naveličal, mu ne bo več všeč, ker mu je že v štartu bila samo ideja o tem všeč, itak je ni poznal in takrat neha. in tanka linija je med tem, da neha z nečim s čimer nima veselja (logično) in tem, da odneha vsakič, ko mu nekaj ni.

Dobro, to so druge debate. Gre samo za to najbrž, ker sem napisala, da ga v točno to zadevo ne bom silila, če mu ne bo všeč. To je "bitka", ki je ne bom bila. da en turnus skozi, če mu ni, rečem, da ni več, da je konec tečaja. gremo dalje...

mistique

Guru
16. jun 2009
13.778
1.594
113
Emona / Carnium
Jaz metode Abak ne poznam. Si pa lepo napisala, da bi rada nekaj poskusila in to je povsem ok. Sicer drži, da različni gibalni izzivi v zgodnjem otroštvu (od nekaj tednov naprej) naredijo največ za razvoj možganov (pa še kaj drugega). Nič pa ni narobe, če so potrebe večje in se najde neko alternativo ali dodatno obliko stimulacije, za katero pa si že napisala, da mora biti všeč predvsem otroku.

Kot alternativni predlog, če se Abak ne obnese:
Meni je všeč princip, ki ga uvaja naša učiteljica skozi projekt FLL, kjer pa učence vodi preko metode šestih klobukov razmišljanja. Gre za iskanje rešitev s pomočjo Lego kock. Pri nas se v projekt vključujejo otroci od 6. razreda naprej tako, da ne vem, če je ustrezno za tvojega otroka.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Torej naj na šraufe zaigra na vrhu drevesa
tongue-1.gif

Morda sem te narobe razumel; in mi deluje, da misliš, da bo po obisku abaka pa znal sam prov postavit nogo za žogo in naredit celo strategijo igre?
Logično, da mu pri teh letih treba povedat v čemu je fora brcanje žoge in zakaj so njegovi soigralci enako pomembni v ekipi:)
Kot bi tebe sedaj vrgel na igrišče za ameriški nogomet. Vse kar veš je to, da se je treba v nekoga zaletet, pa da un ko ima žogo, da more fajn bejžat. Sliši se super zabavno:) Sam ti že imaš tolk razviti obe polivici možganov, da veš, da če boš hotela biti dobra v tem športu, da boš šla sama preštudirat pravila, da boš vprašala... jebiga on tega še nima in zato ima tebe, trenerja... da mu razloži. Tudi če ga postaviš na prvo vejo, še ne pomeni, da bo res znal sam pridet na drugo. Morda se mu bo bolj zabavno zdelo skočit na sosednjo, ampak se pa še ne zaveda posledic, da je lahko prešibka, da lahko pade, da če tako globoko pade, zeeeelo boli... Vse to si mu tudi verjetno že kdaj povedala, samo pač si to naredila podzavestno. Pri fuzbalu pa se sedaj zavedaš, da to počneš.

Vpiši ga na abak, ti bo že sam povedal, če mu je ok ali ne. Samo kot je @Demz rekel, ne pa ga preveč porivat;) Malo zagona in volje mu je pa treba dat.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Morda sem te narobe razumel; in mi deluje, da misliš, da bo po obisku abaka pa znal sam prov postavit nogo za žogo in naredit celo strategijo igre?

povsem narobe. Gre za princip razmišljanja, ki pa ga posvoji skozi en dejanski primer. ali je to abak ali pa fuzbal ali pa drevo... sama dejavnost je sekundarnega pomena.

tistile lego najbrž enako počne, samo je še premali za to. glede na to, kdaj pri nas na šoli vpisujejo...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Koliko je bodoči "Ibra" star?

Bomo potem naprej ali je brcanje "kamorkoli" ali "strateški nogomet" dovolj ozr. kaj naj bi še. In ali naj takoj še Abak pa latinščino mimogrede ...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
fuzbal je na ravni letom primerno... ibro močno upam, da mu ne bo cilj, bono tudi ne, ali pa špilanje lota. po moje še vseeno veliko težje s tem prinesti bel kruh na mizo (oziroma je rezerviran le za peščico) kot z old skul varianto izobrazbe, ki jo lahko vnovči. poanta ni v fuzbalu samem...