a-ž - priprava zelenice

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Živjo,

sem si zadal nalotgco, da bom pri starih starših uredil vrt, natančneje zelenico. Kot prvo, je treba vse preštihat, saj je vse skupaj žalostno na pogled - sem pa nekje bral, da baje ni dobro, če zemljo samo okoli obrneš, ampak je dobro čim več "stare" trave ven pobrat..? Obstaja pa tudi neki herbicidi, ki to zatrejo..?

Uglavnem, če mi lahko kdo razloži kaj vse moram narediti, ali pa če mi posreduje kakšen pameten link, ker na netu nisem našel nekega specifičnega foruma oziroma teme, ki bi bila step-by-step do..

hvala

LP

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Pravilen postopek
1. Pripraviš ustrezno podlago (prekoplješ, preseješ, dodaš, pognojiš, karkoli je pač potrebno)
2. Počakaš 14 dni, da zraste, kar je že v tej zemlji
3. Pošpricaš, da vse, ker je že v tej zemlji uničiš
4. Počakaš 14 dni, da vse pošpricano odmre in škropivo zgubi učinek
5. Poseješ novo travo (ne šparaj pri vrsti semena, ker boš posejal eako, kot si imel prej)

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Jaz bi malček modificiral matota (je pa vse odvisno od tega kakšen je teren in koliko si pripravljen vložit).
Moj predlog:
1. obstoječo rušo nafutraš s totalcem
2. počakaš par dni, da prime (ali pa ene dva tedna, da porjavi vse kar je bilo tam živega; v tem primeru potem odstraniš odmrle rastline - pač pograbiš)
3. novo rušo poseješ, še bolje pa da kupiš travni tepih in jo imaš takoj, živo in poskočno
4. če jo poseješ jo poskušaš zadelat v zemljo z grabljami (brez štihanja, da ne dvigneš semena plevelov, ki so v zemlji že od pamtiveka), še boljša varianta pa je, da na posejano seme posuješ še en do dva cm neke fine zemljice - najbolje kupljene mešanice, da ne pripelješ dodatnega plevela od kod)
5. če si seme pokril z zemljo, moraš zadevo obvezno povaljat

Če boš vseeno štihal (močno odsvetujem, razen če ne gre drugače), ne pozabi na koncu parcelco povaljat. V primeru štihanja tega koraka ne smeš izpustiti.
Drugače pa pomlad ni najboljši čas za zasnovo nove trate (razen če uporabiš travni tepih), ker so pleveli veliko bolje opremljeni za rast kot trava in je pomlad njihov čas.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Hm, sej tale travni tepih bi bila še najboljša varianta, lepo enakomerno posejana trava itd.. koliko pa sploh stane ta zadeva? (nisem nikjer na netu našel nobene pametne cene) - pa ti potem to oni položijo in zrihtajo še vse zraven tako kot mora biti?

Pa dolgo zdrži ta tepih? Mislim, je dovolj samo zalivanje in košnja, ali je še kaj dodatnega dela s tem..?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.495
5.790
113
tepih je 3.5€ pol kvadrata. (1mx0.5m) vsaj lani je bil
pred tem je potrebno teren pripravit. zravnat pograbit in povaljat. potem položiš travo (trava se more polagat izmenično tak da se prekrivajo fuge. in jo zalivaš 2-3x na dan 3.5cm tako da trava dobesedno plava. če si tu zajebal nebo trava uspela. po 10 dneh lahko prvič pokosiš ampak še vedno kar izdatno zalivaš. če dežuje nima veze zalivat je treba vseeno. ker moreš razmičit zemljo pod tepihom. če vlaga ne pride do dol se korenine nebojo prijele. je pa tak če bi rad zadevo mel fertik v dnevu ali dveh se splača. če maš čas čakat vrži seme in rešeno. prišparaš ogromno

priprava terena je pa enaka. za sejat moreš isto prefrezat potem pograbit, da se kamni in staro rastlinje in to ven dobijo (a zalogi mej prostor kamor boš to odvažal ker bo ogromno materjala. pripravi si tudi ogromn kup zemlje za ravnat terem in za nasipat zgornjo plast. vržeš travo in gnojilo potem pa povaljaš. lepo zaliješ in dalje redno zalivaš. ko je sveže povaljano in zalito boknedaj hodit preko :D ker boš mel knedl zemle na šuhih

Nazadnje urejeno: