A se splača izklapljat gorilec ponoči?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
Zdej sem si zrihtal brezžični termostat, da lahko jest v 1. nadstropju kontroliram peč. Prej so jo babi pa dedi v pritličju, kjer je bil termostat, pa tudi stikalo za gorilec. Tako da je on lahko izklapljal pumpo ali/in gorilec.

Zdej, tast pravi, da je dovolj, če ugasnemo pumpo, ker da gorilec ne bo dosti več porabil ponoči, da bo ohranjal tisto temperaturo vode v peči, kot pa da bi ga čez noč ugasnili, in ga zjutraj prižgali, in bi moral ogrevati vodo za 30 stopinj, ker bi se ponoč ohladila...

Je pa pritličje skoz toplo, že zaradi gravitacije vode, pa tudi v mojem štuku je en radioator topel, kljub ugasnjeni pumpi. A to pol pomeni, da mora gorilec ponoči več vode ogrevati, kot pa jo je v peči?

Skratka, se splača ugašati gorilec ponoči, al je dovolj da se samo pumpa izklopi?3

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Hja...načeloma si na istem. Vsa toplota ki uide ponoči iz peči, cevi, radiatorjev vam ostane v hiši. In je na koncu vseeno..a vmes gorilec dogreje vodo, pa se le ta ohlaja in greje hišo...ali pa da pustite da se ohladi voda (toplota spet gre v hišo) ter zjutraj gorilec nadoknadi kompletno ohlajanje...ter prinese noter še malenkost hladnejše prostore, ki se niso uspeli toliko nagreti kot bi se lahko.

Edino kar je...kak je pomen da je kurilnica topla? Če ga nima potem je boljše če še gorilec izklopiš in se čim manj toplote izgublja v sami kurilnici. Če se preko nje greje kak hodnik, stopnišče....pa ne neke razlike.

(kar se gravitacije tiče...če že so radiatorji topli zgolj tisti nad pečjo..torej prvo in drugo nadstropje..pritličje (tam kjer je peč) se lahko ogreva izključno s črpalko.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
za kurilnico ni pomena, ker je v kleti, edin babi in kolegice hodijo kadit tja, ker je topolo!

zadnjega stavka pa nerazumem najbolje... radiatorji nad pečjo so topli brez črpalke, vsi ostali pa ne...

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Pustiti preko noči vklopljen gorilnik in izključiti črpalko je največja neumnost katero lahko storimo pri nočnem prekinjanju ogrevanja. Pravilneje bi bilo izklopiti gorilnik in črpalko pustiti teči tako dolgo, da bi porabil vso toplo vodo iz peči za ogrevanje bivalnega dela in šele nato (preko termostata nameščenega na cevi dvižnega voda) izključiti črpalko.

Lahko pa narediš enostaven test: na gorilnik peči priključi števec obratovalnih ur (če ta podatek ne vidiš v avtomatiki peči) in pusti gorilnik prižgan preko noči. Naslednji dan gorilnik preko noči izključi in primerjaj porabo. Ob tem glej, da boš imel enak interval (npr. odčitek narediš vsak dan ob 17. uri ter takrat vklopiš ali izklopiš nočno delovanje gorilnika) bin da odo med meritvijo zunanje temperature približno enake! Tisti čas, kateri bo krajši je varčnejši.

PS- črpalka ni ventil! tudi ko črpalka stoji ti voda lahko kroži zaradi termosifonskega principa. So pa zaradi črpalke upori precej večji in zato pretoki ustrezno manjši. Voda se v radiatorjih z najmanj upora ohladi in potem nima več energije, da bi prišla do ostalih. Zato je toplih le nekaj radiatorjev, pa še ti ne vsi po celotni višini.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Ti samo pazi da ne boš vezal temorstata samo na pumpo in hladil peč ker potem papa peč čez par let. Po "pravilih" je pumpa vedno vezana na kontrolo gorilca oz. temperaturo peči (ali dodaten mehanski termostat ali pa ločen kontroler). Torej ko se peč ugasne bo pumpa delala samo do cca. 40-50C, potem se izkjuči drugače boš imel kondenzacijo v peči (kar uniči peč, slabša izgorevanje, ...). Ko se peč vključi pa pumpa ne dela dokler se ne doseže dovolj visoka temperatura. Če je tako povezano potem peč itak ne dela če ni zahtevka s termostata, tudi če bi se eventuelno ohlajala preko gravitacije.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ti samo pazi da ne boš vezal temorstata samo na pumpo in hladil peč ker potem papa peč čez par let. Po "pravilih" je pumpa vedno vezana na kontrolo gorilca oz. temperaturo peči (ali dodaten mehanski termostat ali pa ločen kontroler). Torej ko se peč ugasne bo pumpa delala samo do cca. 40-50C, potem se izkjuči drugače boš imel kondenzacijo v peči (kar uniči peč, slabša izgorevanje, ...). Ko se peč vključi pa pumpa ne dela dokler se ne doseže dovolj visoka temperatura. Če je tako povezano potem peč itak ne dela če ni zahtevka s termostata, tudi če bi se eventuelno ohlajala preko gravitacije.
Obstajajo peči, katere so občutljive na kondenz in peči, katere niso. Občutljive so peči izdelane iz kotlovske pločevine, medtem ko litoželezne ali peči narejene iz nerjavne pločevine niso. Če imaš peč, katero moraš stalno držati nad 50°C potem jo čimprej zamenjaj, saj boš že v 3...5 letih s privarčevanim gorivom odplačal novo peč. Naprej pa je čisti profit.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
hja, pri nas pumpa ni vezana na gorilec, itak je peč stara in zrela za menjavo, samo to sezono ne bo šlo...

ubistvu je itak plan drugo leto menjati vse, tko da ubistvu ne bom delal neke znanosti za tole sezono...

je pa termostat vezan samo na pumpo in nič povezan s gorilcem...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Kondenzacija nastane vedno ko se peč hitro shladi ali pa deluje "mrzla". Kako hitro shladit peč? Zjutraj imaš v radiatorjih vodo povprečno ohlajeno na recimo pod 18C, peč ima od prejšnjega dne 50C. Pumpa požene vodo in peč ne začne še delat (recimo naftni gorilci s predgretjem) in v par min bo peč imela 20C, tudi mešalni ventil v takšni situaciji ne pomaga. Druga stvar je pa da mrzlo peč "hladiš", torej deluje v mrzlem režimu kar ima za posledico tvorjenje vlage med zgorevanjem in pa tudi drugih nečistih produktov. Skratka pumpa nima kaj delat dokler ne peč hladna.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
gorilca nikakor ne izklapljaj ,peč naj bo stalno v pripravljenosti ,ne vem kako maš avtomatiko
najbolje je da imaš nastavljeno nočno tem. prostorov na 16-18 stopinj sa bo tako ob startu na dnevno tem .gorilec manj delal in poraba olja bo manjša.ponoči pa se gorilec ne vklaplja pogosto sem sam prevero in je poraba ponoči zanemarljiva saj pri meni je bila,no prešel sem iz olja na pelete že lani in peč dela non stop celo zimo.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
hja, pri nas pumpa ni vezana na gorilec, itak je peč stara in zrela za menjavo, samo to sezono ne bo šlo...

ubistvu je itak plan drugo leto menjati vse, tko da ubistvu ne bom delal neke znanosti za tole sezono...

je pa termostat vezan samo na pumpo in nič povezan s gorilcem...

saj nobena pumpa ni vezana na gorilec

pozdrav.gif

nacek

Guru
13. okt 2012
2.940
579
113
se mi zdi da pri peletih je
pumpo požene pri dovolj visoki temperaturi vode

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik nacek pravi:
se mi zdi da pri peletih je
pumpo požene pri dovolj visoki temperaturi vode

glej pri peletih tudi ni vsaj pri meni ne in pri drugih ne ki sem jih montiral
pri meni doma je peletni gorilec neodvisen od vsega ko tem.v peči pade se vklopi -izklopi ko je peč segreta
kompletno ogrevanje pa mi krmili še res stara avtomatika od Seltrona A 1 BOM PA VSE SKUP ZAMENJAL KO PRIKLOPIM ŠE HRANILNIK TOPLOTE po kurilni sezoni ,letos ni bilo cajta.

pozdrav.gif

nacek

Guru
13. okt 2012
2.940
579
113
imaš pač drugače varovan kotel pred prevelikim padcem temperature pri vklopljeni črpaki

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
gorilca nikakor ne izklapljaj ,peč naj bo stalno v pripravljenosti ,ne vem kako maš avtomatiko
najbolje je da imaš nastavljeno nočno tem. prostorov na 16-18 stopinj sa bo tako ob startu na dnevno tem .gorilec manj delal in poraba olja bo manjša.ponoči pa se gorilec ne vklaplja pogosto sem sam prevero in je poraba ponoči zanemarljiva saj pri meni je bila,no prešel sem iz olja na pelete že lani in peč dela non stop celo zimo.
Tako se pravilno dela.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Ma meni se zvečer vse komplet ugasne preko programske ure. Sicer sem si naštimal eno "varovalko", da v primeru padca pod 18st. v dnevni sobi vklopi komplet nazaj (ob19st. se zopet vse izklopi) mimo programske ure. Ker je hiša slabo izolirana se pri zunanjih temp. po -10 to zgodi že ob dveh ponoči.