7600 zaposlitev za 35.000 diplomantov

Floki

Guru
6. sep 2007
10.126
3.182
113
v moji stroki ni brezposelnih diplomantov, tudi če bi jih bilo kaj več bi brez problema dobili službo, ravno danes sem govoril s predstavnikom ene firme z našega področja pa je jamral kako jim primankuje ljudi.......po moje so problem predvsem družboslovci mam kakih 20-30 kolegov in kolegic s tega področja in so še vsi brez služb ( oz. počnejo vse drugo samo tistega za kar so se šolali ne), ampak mladina še kar rine na družboslovje, je pa res da se stvari tudi na tehničnih faksih izbolšujejo kar se vpisa tiče, se je pred kratkim profesor pohvalil da bodo letos kar težko zmogli glede prostorov če se bodo vsi odločili za izbrano smer

Nazadnje urejeno:

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Mal prej je blo pri Odmevih kako slab položaj imamo mladi. In pol poslušaš tisto predstavnico študentstke organizacije, da se mladi smatrajo do 30 leta. WTF?!?!
shocked-1.gif
In pol, ko začneš mal razmišlat, kako si mladi danes predstavljamo življenje. Skor vsak gre že študirat. Skozi študij bi radi čimbolj uživali in nič devali na stran. Večina si izbere čimlažji fax (družboslovne smeri) samo, da pride čimprej do papirja. Prvo kot prvo ne dobijo službe, ker jih z njihovo izobrazbo že miljon išče zaposlitev. Kot drugo bi vsi radi delali v državni upravi al pa v enem večjem podjetju, kjer ne bo treba pretirano noret pri delu. Ker imamo papir že avtomatsko mislimo, da si zaslužimo minimalno povprečno plačo (800€) neto, ker smo se že na faxu use naučil. Ko končamo fax in (če) začnemo delat, vsi mislimo, da bi že mogl met svoje stanovanje ( brez večjih prihrankov) in čimboljši avto. Ker seveda "kako si boš pa ustvaru družino, če otrok ne bo imel svoje sobe...". Pomožnosti že kar svoje stanovanje, da bo bolj mirno živel. Otrok seveda stane, ker ga je že pri treh letih potrebno vpisat v vse možne tečaje in naredit iz njega najmanj poliglota, da bo imel ja čimboljše možnosti za nadaljni razvoj... Največja ovira je miselnost (razvajenost) današnje "mladine do 30 leta", ki misl, da more met že pri 27-ih svoje stanovanje, dobr avto in lepe počitnce (brez posebnih odrekanj) in ne država, pa draga stanovanja, pa ni služb... Vsak prej al slej pade na realna tla.

p.s.: seveda jih je kar nekaj, ki so pridni in ne jamrajo in sem prepričan, da se bojo oglasil
grin1.gif

Točno o tem sem jaz zadnjič pisal. Kako boš dobil službo, če prideš na razgovor bolj pameten kot delodajalec in v očeh samo visoka plača. J*be se meni če si diplomiral iz prirejanja družabnih dogodkov za starejše občane, tukaj se ne boš šlepal za 1k€+/mesec.

Takim bi jaz ponudil 200€ plače samo da vidim izraz na obrazu
evil.gif

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Problem je predvsem v tem da mladina rine na fakse s katerimi je praktično že nemogoče dobit zaposlitev, no razen če nimaš kakšnih vez.Ekonomija,razne pedagoške, tudi pravo,... Nekaj tisoč je pa najbrž poslovnih sekretarjev in podobnih "diplomantov", te šole so se zadnje časi itak razpasle v vsako vas. Ker je težavnost na ravni srednje šole, ali pa še lažja, je posledični polno nekih diplomantov, ki imajo papir in jim je izpod časti delati dela, ki kao niso primerna njihovi izobrazbi. Mularija razvajena,...
Mislim pa, da se bi tudi število diplomantov na univerzah z uvedbo bolonjskega sistema močno povečalo. Pa bo spet polno nekih wanabe direktorjev
rolleyes-1.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124

Država. In to že od samega začetka, ne moremo krivit zadnjo vlado za to. Šolska politika pri nas je povsem zgrešena. En primer je recimo študij sinologije, za katerega je nekaj deset prostih mest vsako leto, diplomanti te smeri pa delamo vse drugo razen to za kar smo se šolali. Enostavno ni služb, primerov je pa vse polno. In pri delu, ki ni povezano z izobrazbo, se ne upošteva 7. stopnja, torej sem enak tistim, ki delajo že od 19. leta in imajo posledično precej več let delovne dobe od mene. Jebeš to. Znajti se moramo sami, za to situacijo je pa kriva gnila oz. neobstoječa šolska politika.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.348
767
113
Jaz, kot delodajalec, bolj cenim, kaj oseba zna narediti in koliko mi naredi, kot pa kakšen papir ima v žepu... In sem takšno osebo pripravljen tudi bolje plačati, kot pa osebo s papirjem...

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Jaz, kot delodajalec, bolj cenim, kaj oseba zna narediti in koliko mi naredi, kot pa kakšen papir ima v žepu... In sem takšno osebo pripravljen tudi bolje plačati, kot pa osebo s papirjem...

Ampak vseeno je premalo takšnih. Če nimaš poznanstev, nimaš nobene šanse na razpisih za denimo .NET programerja, če je v CV-ju pod izobrazbo zapisano uni.dipl.sin. Pa imaš lahko še ne vem kakšne reference in delovne izkušnje. Dal sem sicer neumen primer, ker je programerjev premalo, ampak hotel sem samo izpostavit problem. Tudi jaz bi kot delodajalec veliko več dal na izkušnje, delovne navade kot na sam papir.

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
ksz

Problem je že srednja šola, ker bi vsi starši radi, da gre otrok na gimnazijo. Kar se pa tiče tehničnih šol je pa za moje pojme premalo prakse in preveč teorije. Najlažje je nekoga nekaj naučit skozi prakso in mu to tudi pokazat, ne pa ga posiljevat z nekimi knjigami in podobnimi zadevami. Podobno je itak tudi na faxu. Vse preveč je nekega obstranskega učenja. Problem je tudi v tem, da ljudje po končani srednji šoli ne razmišljajo za 5 let naprej. Pač nek fax jim je zanjimiv in gredo na njega. Ampak slej kot prej jih butne realnost. Malo zaradi tega ker dozorijo, malo pa ker začnejo razmišljat za kakšno leto naprej. In potem vsi jokajo kakšni reveži so, ampak ob vsem tem pa je veliko prostega dela. Ampak če so ljudje razvajeni in nimajo nekih delovnih navad, potem drugega kot čičanje za računalnikom in mogoče dva koraka do printerja ne pride v poštev.

Prostega dela je veliko, samo pač ni za tisto smer za kar si se šolov. Ali si pripravljen to delo vzet, je pa čisto tvoja stvar. Samo ne potem jokat da ni prostih mest in da ne dobiš dela.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.537
444
83
Diploma je le list papirja, da do neke mere človek obvlada vsebine določene šole/faxa - smeri izobrazbe. Pa so te vsebine sploh v praksi uporabne. V nekaterih smereh so. V nekaterih pa je živa katastrofa. Pol se pa dipčomanti sprašujejo zakaj frišenga kadra noben ne mara. Kaj pa ti bo, če o realnem stanju pojma nima.

Pri nas folk ni pripravljen prijet za delo. Marsikdo raje čiča, čaka in predvsem jamra. Ni teorije, da bi šel za par mesecev v kakšno tudi sezonsko proizvodnjo. Imam diplomo! V proizvodnjo pa že ne saj hotel mama deluje... Za 4-5€/h pa že z diplomo ne bo delal... Delo ni cenjeno, cenjeno je lenarjenje!