6000K ali 8000K xenon žarnice? Katero firmo?

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Mnenja? Pozna kdo firmo m-tech, so malo cenejše? 6k ali 8k? Zdej sem imel 4k pa so mi preveč rumene...

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Osram ali Philips, pa mislim, da je 8k preveč na modri strani, tako da je vidljivost po dežju slabša. Sam sem bil pred to dilemo, na koncu vzel nove natančno enake (D2S Osram Xenarc Classic), , kot so bile prva vgradnja, ker so bile nekaj cenejše od Philipsa. Delajo, svetijo, v redu je
smile-1.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.760
15.813
113
4k so v slabših pogojih (npr. ponoči v dežju) dejansko bolj uporabne kot pa tiste z bolj modro svetlobo tako da bi jaz na tvojem mestu ostal pri 4(3)00 razen, če ti to res izgleda premalo žešæe
grims-1.gif

Drugače pa se na temu forumu s svetili ukvarja uporabnik AvtoFun, priporočam kontakt preko ZS
zmaga.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik joejoe pravi:
Sam sem bil pred to dilemo, na koncu vzel nove natančno enake (D2S Osram Xenarc Classic), , kot so bile prva vgradnja, ker so bile nekaj cenejše od Philipsa. Delajo, svetijo, v redu je
smile-1.gif

Seveda so Osram Xenarc Classic cenejše od Philipsa (Philips nima cenene linije xenon žarnic) saj pomeni XenArc Classic nižjo linijo xenon žarnic od Osrama ampak tega prodajalci ne povedo in goljufajo ljudi ki mislijo da so to enake Osram žarnice ki so jo do tedaj imeli notri. Ni res da so slednje žarnice prva vgradnja. Osram Classic linija je zadeva ki je relativno nova na trgu, mislim da so na trgu zgolj nekaj mesecev. Zakaj so slabše? Imajo zgolj polovično življenjsko dobo kot jo imajo XenArc Original, ki si jih do sedaj imeli notri. Do sedaj si imel oznako žarnice 66240, sedaj imaš 66240CLC. In še nekaj je, te CLC so mičkeno bolj rumenkaste kot XenArc Original. Sicer pa še vseeno mislim da je prodaja teh žarnic nateg saj so nekje 20-25% cenejše od Original linije, dobiš pa zgolj polovično življenjsko dobo (1500 namesto 3000h) in gršo barvo.

Kar se pa tiče 6000-8000K žarnic pa nimam komentarja. Vesela jesen in novo leto se bližajo... lučke pridejo počasi na tržnici v akcijo
wink-1.gif

lp

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kaj priporočaš za belo svetlobo, da bo svetilnost in barva podobna novim bmw-jem in passatom (mislim, da imajo led luči) ??

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Priporočam nobenih ker LED ima višji barvni spekter (sicer razlicni podatki ampak ti novi led zatometi bi naj imeli 5500-5600K) in deluje drugače kot xenon. Če bi rad imel taksno xenon zarnico kot so ti novi LED, boš že v štartu na kakšnih 2400/2500 lumnih namesto 3200lm kot jih imajo standardne 4300K žarnice. Sicer obstajajo neke variante od Philipsa in Osrama ki obljubljajo moč in barvo (npr. Philips X-treme vision ali Osram Cool Blue Intense ampak si zopet na obojnih zgolj na samo 4800K) ampak se je vse skupaj izkazalo za dober marketing za vrhunsko ceno (nekje x2 klasike). Klasika je še vedno najboljša (zato je tudi prva vgradnja), in predvsem, če si ven iz najstniških let je to to in ne izgledaš smešno s temi visokimi spektri! Celo opazam zadnjih nekaj let da se drasticno zmanjsuje krog ljudi ki iscejo "plave" ali "snezno bele" xenon zarnice, koncno so ljudje zaceli dojemat poanto xenona, in sicer dobro vidljivost/varnost. Še vedno si lahko vsak gor na avto navesi 8000K led trakove ce misli da bo zaradi njih kaj bolj "hud"
smile-1.gif
lp

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Zdaj mamo LED dnevne luči, angel eyes ipd. z belo svetlobo in je lahko xenon za lep kontrast.
grin1.gif

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Torej če prav razumem, najbolj svetijo 4300K, ampak so najbolj rumene, 8000K so plave, ampak svetijo bolj slabo. 6000K so pa nekje vmes, kot nek "kompromis". Je tako? Ni mi pa jasno, kako da večina avtov višjega ranga ala S klasa, Audiji A6 in A8, BMW7...vsem sveti na hard plavo, pa imajo xenon. Torej grejo na to da dobro zgleda ponoči si pa čorav?
confused-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
mi ni dalo miru in sem še sam se malo zakopal v raziskovanje:)
Glede na spodnje linke, bi jst vseeno raje vzel eno "žešæe zajebano" žarnco. Pač lepša mi je bolj bela svetloba, obljubljajo isto svetilnost. Cena pa tudi ni tolk višja, da si enkrat na par let ne bi mogel privoščit.

Trditve, da se pri 5500k slabše vidi kot pri 4300k in enakih lumnih bi pa bilo potrebno sprobat v praksi in enaka avta ob avto. Po moje, če da od sebe isto lumnov, bi tudi svetilnost mogla bit ista.

XENARC NIGHT BREAKER UNLIMITED
cena
http://www.amazon.de/XENARC%C2...EAKER+UNLIMITED

XENARC COOL BLUE INTENSE
cena
http://www.amazon.de/OSRAM-662...c+66240+D2S+CBI

XENARC ORIGINAL
cena
http://www.amazon.de/XENARC-ORIGINAL-Scheinwerferlampe-66240-Faltschachtel/dp/B003VNP4WM

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik SpidiGonzalez pravi:
Torej če prav razumem, najbolj svetijo 4300K, ampak so najbolj rumene, 8000K so plave, ampak svetijo bolj slabo. 6000K so pa nekje vmes, kot nek "kompromis". Je tako? Ni mi pa jasno, kako da večina avtov višjega ranga ala S klasa, Audiji A6 in A8, BMW7...vsem sveti na hard plavo, pa imajo xenon. Torej grejo na to da dobro zgleda ponoči si pa čorav?
confused-1.gif

Nevem v kaksnem okolju se giblješ ampak Audi A6 ima notri popolnoma enako žarnico kot Audi A1, do zadnje kode, enako velja za BMW. Je pa res da so avti ki jih navajaš od spredaj malo višji in zaradi tega pride do takšne "optike" da spuščajo višji spekter žarkov. Prižgi ponoči tvoj avtomobil, ga daj v ler, zategni ročni ter idi stran od njega 20 30m. Glej v žaromete, nato se malo pripogni in boš videl o čem govorim, ko se boš pripognil bo barva dost bolj belkasta ko sicer. Eno pa so pri avtih tudi leče, nekatere znamke npr. določene Opel Insignie imajo preko leče nek filter ki daja drugačen odtenek.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Uff slabo si se lotil raziskave, površno bereš. Cool Blue Intense niso 5.500K, lepo ti piše "UP TO 5500K", v štartu so 4800K (star model 5000, novi 4800K). Pa si že mislil da si me kaj?
smile-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Daleč do tega, da bi te hotel spodbijat ali bilo kaj!! Pač rad sam preberem
wink-1.gif

Kar se lumnov tiče pa imajo vse žarnice zapisano +/- 15%, kar je ravno nekje tam omenjenih 450lumnov. Zakaj so pri eni žarnici še dodatno izpostavljeni, pa ne bomo nikol vedli;)

Cenim tvoje mnenje. Če bi se na njega požvižgal, ne bi šel še sam raziskovat!!

Prepričan še nisem, samo se mi nikamor ne mudi in malo raziskujem in se večkrat čudim kot oni 2 posta višje, zakaj eni avti svetijo bolj belo/plavo in močneje
smirk-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Nekaj je treba razlikovat, če boš ti montiral v fokus npr. kitajsko žarnico 6000K, bo svetilo belo/plavo drži, prav tako bo "bleščalo" kot hudič ampak svetilnosti pa ne bo dobre. Zakaj misliš da so v EU prepovedane žarnice z 6000K vklučno in gor? Zgolj zaradi bleščanja in slepljenja divjadi. Ko gledaš tak avtomobil ki pride proti tebi se ti zdi da sveti kot satan ampak verjemi, ko si v takšnem avtomobilu se bolj bogo vidi, sploh ko je cesta mokra, zasnežena, temna podlaga ali megla. Fajn je res sest v avto in poskusit, in to ne zgolj z enimi žarnicami, poskusiti več opcij če je možnost in potem vidiš zakaj se gre. Npr. Alfa Romeo 166 tam okoli 2000 so imeli katastrofalne luči, lahko bi dal not 4000K xenon žarnico in bi svetile 50% slabše kot luči od Audija A6 z 10.000K. Kaj hočem povedat... marsikdo meša, xenon luč ni xenon luč, vsaka luč je drugače zasnovana, ene bolje druge slabše, ene katastrofalno. Skratka če npr. ti na BMW XYZ vidiš super z 6000K žarnicami ne pomeni da bom jaz z slednjimi videl enako super na MAZDI XYZ. Fajn je res da se primerjajo enake stvari, enaki avti, enake kilometrine (obrabe žerometov, parabol, leč) itd... vse ostalo nima smisla.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Popravi me. Ali ni svetilnost vseh žarnic (4300K, 6000K, 8000K) ista, le da je pri zadnjih več svetlobe v spektru, ki ga človeško oko ne zazna? Pod črto, svetijo slabše.