500D vs D5000 kaj kupiti?

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Mogoče imam možnost kupiti enega od teh kit aparatov iz USA za cca. 700 USD. Razlika v ceni par 10 USD.

Uporabnik: žena (torej ni fajn da je zadeva pretežka za okoli prenašat)
Namen uporabe: slikanje vsega živega, od otroka, do pokrajine in dopustovanj, podnevi in ponoči (kako je z bliskavico vgrajena vs. dodatna - uporabnost vs lahkotnost uporabe), možnost posneti kak krajši video clip (doma imamo trenutno HD ready TVje) - skratka amaterski entuziast.

Najprej me zanima ali sta aparata sploh primerljiva, glede na ceno kateri je best buy in seveda glede na namen uporabe, kateri je primernejši kljub mogoče kakšnim drugim specifikacijam, ki so za profije pomemnejši. Ter seveda, a se za ta denar splača kupiti? Namreč da se dobiti recimo tudi D3000 kit za manj kot 500 USD. Ali je to že dovolj ali obstaja velika verjetnost, da bo potem vedno ostal grenak priokus, da bi bilo bolje stegniti še malo več in vzeti D5000/500D?

Pa prosim brez vojne Canon vs Nikon. Meni oziroma ženi je čisto vseeno kaj je, sam da zadeva služi svojemu namenu.

Za konec še to - ob nakupu aparatov tu pri nas imajo kupci še možnost udeležbe na Canonovi (predvidevam tudi na Nikonovi) šoli, kjer se spoznajo z aparatom in se naučijo nekih osnov. A je to dostopno tudi za "nekupce", oziroma če se kak kupec ne udeleži pa ima brezplačno udeležbo viška?

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Jaz bi vzel D5000. Če ne druga je kul tisti vrtljiv LCD, ki lahko hitro prav pride.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
tukaj bi tudi sam dal glas D5000 ...
tongue-1.gif

če pa si amaterski entuziast - če boš ne vem, v letu ali dveh želel iti kak razred višje, pa je tu malce bolj prijazen Canon, se mi zdi.

med tema dvema fotičema pa D5000, čeprav mogoče res samo zaradi LCD-ja.

kolikor vem, nižji razredi nimajo videa, tako, da če bosta hotela tudi kak video posnet - tedva, ali še kaj višje ...
wink-1.gif

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
eh jest še live view redko...pa še to ne direktno na fotkiči amak preko računalnika
tongue-1.gif

je pa verjetno res priročno za kakšne really...but realllly low shote...
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Vsekakor se mi ne zdi kot eden odločilnih faktorjev za nakup.
smile-1.gif

Jaz Liveview uporabljam, ko se kaj igram, pa slikam....mogoče enkrat, dvakrat mesečno. Če npr. postavim na "stativ" dslr, pa fiksiram kaj bom slikal...pa se igram s fokusom.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Pikola, jst sem pa Nikonaš, ampak bi v tejle vojni izbral 500-ko. Za Nikona bi se odločil, če bi bila 90-ka v igri.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
sem šel malo v detajle gledat ta dva fotiča in ma pač vsak svoj cukr - LCD pri D5000 je res premičen, kar pri Live View fotkanju pride zelo prav (zadnjič bil na nekem dogodku, kjer je neka finka z enim od Sonyjev vse fotkala na Live View), je pa pri 500D večji in ima boljšo resolucijo (D5000 - 2,7" in 230.000 pik proti 500D - 3,0" in 920.000 pik) - verjemi, da to zna biti lepa prednost.

kar je minus pri Canonu, je to, da recimo beline ne moreš naravnati v obliki Kelvinov (recimo, greš gledat neko snemanje oddaje, pa ne moreš naštimat Kelvinov na 3200K, pa imaš posledično vse fotke rumene), dočim Nikon to ima.

je pa še en velik plus pri videu in sicer na Canonovi strani - 500D podpira Full HD, dočim D5000 ga ne ...

tko, da spreminjam svoje mnenje - I pick Canon 500D.
redface-1.gif

Carlito149

Pripravnik
18. apr 2008
978
0
16
Sicer uporabljam Pentaxa, ampak od teh dveh bi izbral Nikona.
Samo opozorilo, kit objektivi niso neki biser in so kmalu premalo. Tako da računaj še na nakup kakega dodatnega objektiva, Nikon ima dobrega recimo 18-105mm VR. Pa tudi malo več obdelave je potrebne pri DSLR-ju.

matejmesar

Pripravnik
1. jul 2009
95
0
6
@DizzyReed
Kot lastnik Nikona D5000 še nisem našel možnosti nastaviti kelvine, pa sem navodila temeljito prebral. Torej tudi ta argument pade. Če se slučajno motim, bi pa rad vedel, kako.
D5000 tudi nima AF motorja, ampak to se da preživeti, če še nimaš doma arzenala lečovja.
Ekranček je pa zakon.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Citat:
Uporabnik Carlito149 pravi:

Samo opozorilo, kit objektivi niso neki biser in so kmalu premalo. Tako da računaj še na nakup kakega dodatnega objektiva, Nikon ima dobrega recimo 18-105mm VR. Pa tudi malo več obdelave je potrebne pri DSLR-ju.

ravno ta objektiv je bil označen za največji krep, če se ne motim, je pa 16 - 70 mm toliko boljši ... ali pa je ravno obratno ne vem točno.

kar se tiče obdelave fotk - danes, na avtomatiki, definitivno ni potrebe, po drugi strani pa, ko kakšno fotko naredim s svojim Panasonicom TZ6, jo včasih vseeno malo popravim, in dobim popolnoma drugo fotko ... ampak ne vedno ...

kar se tiče objektivov, smo pet pri tisti zgodbi, da moraš stalno gledat pri Nikonih, kateri bo delal, kateri ne - pri Canonu dela vse. je pa tudi res, da so se tudi Nikoni popravili glede tega.

LCD pa verjamem, da je super, ampak, če ima LCD iz 500D kaj skupnega s tistim iz 5D, 7D in 1DmkIV - je božanski ...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik matejmesar pravi:
@DizzyReed
Kot lastnik Nikona D5000 še nisem našel možnosti nastaviti kelvine, pa sem navodila temeljito prebral. Torej tudi ta argument pade. Če se slučajno motim, bi pa rad vedel, kako.
D5000 tudi nima AF motorja, ampak to se da preživeti, če še nimaš doma arzenala lečovja.
Ekranček je pa zakon.
Za nastavitev temperature barve odpreš meni v Shooting menu, izbereš White balance in predzadnja možnost je Choose color temp. Tu je potem izbira od 2500K do 10000 K
LP

Carlito149

Pripravnik
18. apr 2008
978
0
16
Verjamem, da si zadovoljen z Canonom. Ampak ni nujno, da je pa povsod najboljša izbira.
Ne vem, zakaj vsi hvalijo samo tisto, kar si sami lastijo.Včasih je treba tudi priznati, da ima tudi konkurenca dobre produkte.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
@Carlito149: razlog je v večini primerov dvigovanje vrednosti svojih aparatov zaradi kasnejšega namena prodaje (lahko tudi podzavestno), v nekaterih primerih osebno zadovoljstvo uporabnika, ki sicer drugega kakor svejega aparata ne pozna.
V redkih slučajih pa so bili zagovorniki neke znamke razočarani nad prejšnjo.

Carlito149

Pripravnik
18. apr 2008
978
0
16
Vem, samo če nekdo rabi nasvet, mu ni treba sam svoje hvalit. Potrebno je realno ocenit kaj je boljše, brez favoriziranja.
So pa z firmo obremenjeni mislim da samo Canonaši in Nikonaši. Mi ki smo na ostalih sistemih veselo fotkamo in se s tem ne ubadamo.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
če si spremljal celo temo, potem si opazil, da sem najprej vseeno bil za D5000, potem pa sem šel brat v detajle in vse to spet napisal in utemeljil, zakaj po novem 500D.

in to, da fiksni objektiv 50 mm na Nikonu ne deluje (autofokus ne dela), na Canonu pa deluje, je zame velik minus ... ker gre v obeh primerih za poceni, a še kako dobro lečo, ki marsikdaj prav pride ...

matejmesar

Pripravnik
1. jul 2009
95
0
6
@Carlito149: Če si si prebral moj post, kjer sem kot uporabnik Nikona D5000 navedel predvsem njegove slabosti, bi ugotovil favoriziranje Canona. Ne vem, kje si ti našel tisto, da vsak svoje hvali. Mogoče ste pa ravno uporabniki drugih znamk obremenjeni in ponosni, da nimate Canon-Nikon. Se pa strinjam s tem, da dajmo raje slikat, kot pa znamke aparatov gledat.

@oriolus: Hm, vsaj moj D5000 tega nima. Ko smo bili na tečaju, se je še Hodalič čudil in skušal najti, pa mu ni uspelo. Tudi nobenemu tečajniku ne. Sicr pa fotkam v RAW in te funkcije niti ne bi uporabljal.

@DizzyReed & odpiralcu teme: Namesto 50mm objektiva se veliko uporabnikov odloči za 35mm 1.8 AF-S, ki pa ima motorček. 35 mm na crop faktorju pa je dejansko tisti opevani nift-fifti na filmu oz. FF senzorju. Sicer je vseeno dražji od 50mm 1.8, ampak ni tako hudo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik matejmesar pravi:
@oriolus: Hm, vsaj moj D5000 tega nima. Ko smo bili na tečaju, se je še Hodalič čudil in skušal najti, pa mu ni uspelo. Tudi nobenemu tečajniku ne. Sicr pa fotkam v RAW in te funkcije niti ne bi uporabljal.

Pravzaprav sem na hitro pogledal na dpreview: http://www.dpreview.com/reviews/nikond5000/page11.asp , kjer je ta nastavitev prikazana.
Morda so kakšne razlike med EU in USA verzijami, kar ne bi bilo prvič.