3D filmi - za katera očala?

TurboD

Pripravnik
19. dec 2012
112
3
18
Imam sicer morda malce neumno vprašanje pa vseeno ...Zanima me, če so 3D filmi, ki imajo dve sliki (leva in desna) samo za aktivna očala (Samsung 3D TV) ali se jih morda lahko gleda tudi na TV (LG 3D TV), ki imajo pasivna očala (da TV nekako preklapla slike -levo pol pa desno, ...). Tako na hitro se mi zdi, da je na torrentih (še posebej slovenskih) veliko več 3d filmov, ki imajo dve sliki eno ob drugi. Imam prav ali se motim?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Tudi na LG-jevih lahko. 3D filmi skoraj izključno obstajajo v obliki slika-ob-sliki, obstaja tudi slika-nad-sliko. To je namreč standard, ki se uporablja tudi za DVB 3D-TV (3D kanali na TV so slika-ob-sliki).

TurboD

Pripravnik
19. dec 2012
112
3
18
Hvala za odgovor. Malo me je zavedlo, ker mi je zadnjič en trgovec v Merkurju rekel, da je film z sliko ob sliki samo za Samsunge - torej predvidevam za aktivna očala. Zato sem vprašal. Torej, če bom kupil TV 3D, je dejansko vseeno ali je z aktivnimi ali pasivnimi očali, ker to obliko predvajajo eni in drugi.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Tako je, aktivna-pasivna očala so odvisna samo od tega za katero tehnologijo se bo odločil proizvajalec (načeloma imajo starejši in cenejši aktivna, dražji pa pasivna).

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Tako je, aktivna-pasivna očala so odvisna samo od tega za katero tehnologijo se bo odločil proizvajalec (načeloma imajo starejši in cenejši aktivna, dražji pa pasivna).
??
cena nima veze s tehnologijo ali proizvajalcem.

imaš 3D tv aktivni in pasivni tv za 600€ in tudi za 5000€

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Citat:

Pri pasivnih je za vsako oko razpolovljena resolucija, saj vsako oko vidi le vsako drug stolpec pixlov. Pri aktivnem pa vsako oko vidi celotno sliko, vendar ne obe hkrati (izmenjujeta se zelo hitro).

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Napisal sem zato, ker so najprej prodajali s aktivnimi, šele potem so pri dražjih prišli s pasivnimi (kako leto kasneje).

Kljub temu, da sta danes na voljo obe tehnologiji, bi kljub pol manjši horizontalni resoluciji (pri SBS), raje izbral pasivno. Marsikoga pri aktivnih boli glava, očala so težka, draga, če že nosiš očala je grozno težko preko nosit še aktivna, slika je temnejša...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Tudi pri pasivnih je slika nekoliko temnejša, saj polarizacijski filter pobere nekaj svetlobe. Pasivni je tudi meni boljši, pol manjše resolucije pa itak ne vidiš razlike (razen če si res čisto blizu ekrana).

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Citat:
Napisal sem zato, ker so najprej prodajali s aktivnimi, šele potem so pri dražjih prišli s pasivnimi (kako leto kasneje).

Kljub temu, da sta danes na voljo obe tehnologiji, bi kljub pol manjši horizontalni resoluciji (pri SBS), raje izbral pasivno. Marsikoga pri aktivnih boli glava, očala so težka, draga, če že nosiš očala je grozno težko preko nosit še aktivna, slika je temnejša...

3D aktivni: ne glede kam se postaviš bo slika enaka, a tudi z enakima slabostima: crosstalk in flickering. Nekaterim neprebavljivo.

3D pasivni: ko ujameš pravo pozicijo (oči točno na vertikalni sredini ekrana) je to 3D AMAZING !! Polovično resolucijo možgani itak predelajo in združijo obe sliki v polno resolucijo, torej postane neopazna, in paradoksalno ravno zaradi neobstoja motečega crosstalka celo bolj natančna kot na aktivni FullHD 3D. Edino res res prepreblizu pasivne TV ne smeš bit, da ne vidiš linij.

Pri Samsungu pazite le to, ker so prej imeli infrardeče vodena očala, zdaj pa radijsko/blutetooth vodena.
Torej obstaja v svetu TVjev več sort očal kot le dvoje.

I

Izbrisan uporabnik 3287

To glede cene ne drzi. Moji tv-ji so vsi z aktivnimi ( vsi tv-ji dosti drazji od povprecnih cen tv-jev v enaki velikosti).