30 dnevnbi rok placila

Asi

Zelenc'
21. sep 2010
2
0
1
Pozdravljeni,

ali mi lahko kdo pomaga pri odgovoru glede roka placila? Imam podjetje 4 meseca in pridno delam. Zdaj pa se menim z eno tovarno za uvoz njihovih izdelkov in me zanima kaksne so moznosti, da mi dajo 30 dnevni rok placila, glede na to, da moja firma nima kilometraze, ali obstaja kaksna resitev? Ali kdo ve kaksne so moznosti s COFACE? Ali obstaja kaksno clanstvo? Sem mlada in optimisticna, upam, na najboljse in moj namen je truditi se in delati, pred menoj je se dolga delovna doba.

Hvala!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Dvomim, da bo kdo kar na zacetku pristal na to, najbrz bos kar morala izpljuniti peneze in najprej robo vzeti na avans. Ko bo to uteceno, se boste pa pogovarjali o pogojih.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
V štartu je malo verjetno, da ti bodo dali na odprto. verjetno boš morala par mesecev plačevati avans. Kasneje, ko se bolje spoznate (zelo pomaga osebni kontakt) pa lahko predlagaš, da ti dajo na odprto (navedeš razloge npr, da tudi ti naprej moraš dajati na odprto).
Če ni kaka hudo toga politika plačevanja znotraj podjetja, mislim, da ne bi smelo biti problemov. Od začetka boš pa zagotovo plačevala avans.

lp

Asi

Zelenc'
21. sep 2010
2
0
1
Hvala za odgovore. Ocitno bom res morala kar placati avans. Ceprav bi odplacala v 30 dnevnem roku, ker imam ze kupce za izdelke in bi bilo hitro odplacano. Ampak je res, da sem zacetnik in drugace gledajo na to. V prihodnje mislim da ne bo tezav. Najlepsa hvala za odgovore.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Vsi bi samo provizijo pobrali, založili pa ne...žal tako ne gre, vsaj na začetku ne.

DCD

Pripravnik
1. sep 2007
94
0
6
Vedno lahko prepričaš odgovorne v podjetju.
Razloži in prikaži kje se bodo zadeve prodale (če imaš res kupce).

Priloži že kakšno naročilo in se zna zgodit, da bodo ti dali 30 dnevni rok.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Malo off.

Ob tovrstnih debatah se vedno spomnim kolega, ki se je z dobaviteljem v ZDA dogovarjal za posel. Ko je beseda nanesla na rok plačila, koliko tednov, mesecev... je tip vstal in ga povabil do okna svoje pisarne. Iz nje je bil pogled na mesto, poln neonskih napisov, reklam, med drugimi tudi za banke. Pokazal je na njih in mu dejal: glej, njihov biznis je posojanje denarja, moj pa prodaja izdelkov. Če rabiš $$$, se obrni nanje. Jaz se s posojanjem ne ukvarjam, tako kot se banka ne ukvarja s prodajo izdelkov.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.064
113
No ti bom jaz odgovoril, ki imam za sabo dost kilometrine na tem področju. (10 let)

Če uvažaš iz Nemčije se da relativni hitro dogovorit za 30 dnevni plačilni rok, ker Nemci veliko koristijo Hermes zavarovanja plačil.
Drugače se za avans da skoraj vedno dobiti skonto kake 2-3 %.
Italijani tudi zelo hitro pristanejo na odlog plačil (če ne prvič pa drugič)
Pri Špancih traja malo dlje. Rabijo kako leto, da to odobrijo.
Pri Kitajcih pa je 100% avans ob naročilo skoraj pravilo. Gre ša po varianti 30% avansa 70% pred nalaganjem. Na odprto pa pri Kitajcih skoraj ne gre.

Seveda pa vedno pomaga lepa beseda in pogovor. Beseda pač ni konj in več kot zavrniti te tudi ne morejo.

Seveda se moraš dogovorjenih plačilnih rokov tudi držati, če eventuelno ne zmoreš plačila na datum raje prej pokliči in prosi za teden ali 2 potrpljenja, ker večina terja že nasljednji dan po zapadlosti.

Pa veliko sreče.