3 in 4pinski konekt. vent. procesorja + regulacija

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Originalno imam na procesorju intelov ventilator (8 cm) ki ima 4 pinski konektor.
Brave žic (po vrsti): črna,rumena, zelena, modra.

Ker pa sem ga odstranil in kupil večjega (12 cm in seveda tišjega) pa nastane problem, ker ima pa ta ventilator zgolj 3 pinski konektor (črna, rdeča, rumena žica).

Imam pa na plati takoj poleg tega 4pinskega konektorja še 3 pinskega, torej sem novi ventilator priklopil kar tja.

Tu pa nastane problem...zdaj mi comp javlja napako da ventiator procesorja ne štima, sicer sem v biosu izklopil vse skupaj, samo problem ostaja.

Pozna kdo ali je možnost da bi žice 3 pinsekga vent. priredil tako na 4 pinski konektor, da bi komp. delal, kot da ima svoj željeni 4 pinski ventilator?
Torej vrstni red žičk?
(ker sumim da je 4 žička zgolj nek info o ventilatorju).

Druga zadeva:

je možno kupiti kako 'kartico' ki bi omogočala regulacijo vrtlajjev vgrajenih ventilatorjev (najbolj za procesor) v odvisnosti od temperature.

Torej nadzor nad temperaturo, ter s tem nižanje obratov ventilatorejm (kar pomeni tišje delovanje).

se da kaj takega kupit?

mihi

Pripravnik
14. apr 2008
222
0
16
Mogoče kaj takega, s čemer se da regulirati kar štiri ventilatorje hkrati, pa še "cool" zgleda:
KLIK

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
ni slaba opcija.

(pa tudi ne poceni
rolleyes-1.gif
)

mihi

Pripravnik
14. apr 2008
222
0
16
Obstajajo tudi cenejše variante, samo niso več tako cool
cool-1.gif

Naprimer tale iz iste trgovine :
KLIK

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Komot
tongue-1.gif

Pa saj se vidi kako moraš priklopiti, da se ti zatič zahaklja.
Al pa probavej, pokvariti nimaš kej

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
3 pinski konektor gre v 4 pinski 'nastavek' zgolj v eni opciji.....pa takrat še vedno javlja napako (ne vem pa ali ventilator dela..mislim da).

drugače če sporbavaš naključno lahko skuriš ventilator.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Ventilatorja ne moreš skuriti, ker imajo skoraj vsi notri diodo, tako da delajo le ob pravilni priključitvi.

mihi

Pripravnik
14. apr 2008
222
0
16
Regulatorji vrtljajev s tiste strani so res nekoliko cenejši, vendar tudi štorasti.
Če zadeva dobro izgleda, mi ni žal primakniti nekaj deset evrov, saj to ni le za en dan in lahko še leta krasi tvojo škatlo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
V trgovini bi morali imeti adapter z 3 na 4 pinski konektor.

Za razpored pinov pa imaš google in wikipedio, no!

Eni ventilatorji (recimo od Arctic Cooling) imajo že v sebi regulacijo glede na temperaturo. In stanejo 3 evre.

Nazadnje urejeno:

mihi

Pripravnik
14. apr 2008
222
0
16
Saj jaz nimam problemov z razporeditvijo pinov, če bom rabil, bom pa že znal sam poiskati
pozdrav.gif

Zanimive se mi zdijo rešitve, ki so cool, ker poleg funkcionalnosti tudi polepšajo sicer dolgočasno pc škatlo.