1 PC in 2 uporabnika hkrati

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Neki me je prešinlo, pa sprašujem, če to sploh obstaja
grin1.gif

Recimo, da imaš doma eno topšit mašino. Ali bi jo lahko hkrati uporabljala 2 uporabnika? Torej vsak svoj monitor, svojo miš in tipkovnico in lahko krati delata vsak v svojih programih.

Zakaj je to dober niti ne vem, oz sedaj imam 3pc-je, potem bi imel pa samo enga
sprasujem se.gif

Technics111

Pripravnik
14. maj 2011
349
0
16
hkrati na enem sistemu težko..na dveh sistemih pa bi že verjetno šlo..moraš pa dobit grafično kartico ki ima dva neodvisna izhoda za monitor,ter da določiš kateri sistem uporablja kateri izhod..pa pri zvoku bi moral isto tako naredit...samo to te po moje kr drago pride,taki špas..še kje dražje kot da bi kupil 2 nova povprečna računalnika.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.607
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
V času ISA vmesnikov smo imeli za ta namen PC Buddy. Kartica, ki jo vtakneš v prosto vodilo in nanjo priklopiš
nov monitor, keyb in miš. Sistem se zbuta kot nov uporabnik in deluje neodvisno od prvega na matičnem PCju.
Kasneje so prišle kartice še na PCI vodilih katere so imele tudi zvok.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Gre, samo to redkokdo uporablja ali podpira, ker je skoraj vedno ceneje še en PC kupit.

Googlaj za "multiseat".

http://www.thinsoftinc.com recimo je imel neke take dodatke za Windows.

Za linux tudi gre (google linux multiseat).

Zanimiva stvar za igrati se, v praksi pa pač ni, ker so dandanes PC-ji "džabe".

Po drugi strani je preprosto: dva monitorja gresta že na najcenejši PC priklopit, tipkovnic in mišk pa lahko preko USB priklopiš kolko 'češ.
Samo softver treba potweakat...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Splača al ne, je čist odvisno od primera.
Rešitev, ki jo je @Pepe predlagal je zlo dobra, saj za 50€ dobiš PC, ki je lahko super zmogljiv, če je pač taka kišta. Nek uporaben pc, pa se nov ali rabljen dobi za 250€. Če gledamo še na porabo elektrike in možnosti, da kaj crkne v dveh kištah...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.092
113
Previdno, jaz sem dal en zadetek iz googla
smile-1.gif
. Resničnih izkušenj nimam, sem pa skoraj 100%, da so pred leti te rešitve v eni od naših revij testirali. Meni se zdi tole tudi zanimivo kot neka rešitev za smrkavce. Če kaka igrica ne bo delala, je to lahko samo pozitivno, dokument pa se bo gotovo dal napisati, natisniti, pogledati kaj na internetu...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
sem mal pogledal na yt okol tega program in so po 2 igrci igrali, tko da očitno dela:)

Nekak sem pogledal v prihodnost oz vrjetno bolj v znastveno fantastiko, da bi lahko imeli doma samo en super hud "računalnik" oz nek procesorski sitem in preko njega poganjali vse ostale naprave (pc, mediaplayer, tv...) Pač vsaka stvar, ki ima sedaj nek svoj procesor, bi potem bila priključena na en procesor.

p.s. ne nisem nič pokadil niti črtice potegnil
wink-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Na linuxu lahko BP (z malo znanja) že od vsega začetke grafičnih vmesnikov furaš več xserverjev tako da je tehnična omejitev samo hardware.

Pri windowsih mislim da se zatakne že s tem da imaš omogočen samo en uporabniški dostop naenkrat (licenčna omejitev pa tudi SW), razen pri pro verzijah.

Sicer sem sam povsem padel v drug osfero, imeti en kup naprav ki jih uporabljaš samo z eno miško tipkovnico. Tako imam sedaj na mizi 2x monitor na enem PCju, levo od tega postavljeno tablico, na polici zraven desno pa laptop. Vse upravljam z eno miško in tipkovnico, tako kot da bi bilo enoten sistem (še copy/paste deluje)!
grims-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
se mogoče čez vikend mal poigram s trial programom pa sporočim rezultate.

na tablci imaš OS od tablce (android ali ios) ali razširjeno pc namizje? Z raširjenim namizjem, kao da bom imel dodatni monitor sem tudi sam probal, pa mi ni blo všeč.
Če pa furaš android, pa povej kako;)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Google za "Synergy". (za android deluje sicer bolj tako-tako, ampak sem ga uspel prepričat)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Sem na hitro sprobal program SoftXpand

- youtube na drugem userju ne dela, ker ni imel zvočne kartice. V programu lahko potem hitro določiš katera zvočna naj gre na kater pc in dela tudi yt. Če dodaš usb zvočno, kar tudi sami priporočajo imaš potem na obeh zvok in tudi vrjetno mikrofon, ker je ikonca v programu.

- drugi user ni imel admin pravic, in ni mogel ugasent pc-ja, samo log out iz svojga accounta. Nisem preverjal ali bi bilo z admin pravicam drugace.

- drugi potrebuje malenkost vec casa da dobi moznost logiranja pri zagonu pc-ja

- drugi ni nasel brskalnika chrome. Firefox dela bp. Vrjetno ker je chrome instaliran nekam drugam pod user-ja in ne splosno v c:program files...

- ce hoces uporabit na glavnem pc-ju drugi monitor kot dodatno delovno povrsino, mores disejblat program in restartat pc.

- isti photoshop fajl sem lahko odprl na obeh userjih hkrati in ga tudi urejal

- oba imata dostop do c in d diska oz vseh map (to se mogoče, da pri win userju kako nastavit, nisem se poglabljal)

- nisem probal kako je z word fajli, ker nimam nobenga office programa.

Po testiranem se mi zdi, da je vredno 50€, ker tako ni potrebe po dodatnem pc-ju. V pravice win userjev se nisem poglabljal, ampak za domačo uporabo, kjer ni panike, da bi si kaj skrivali med seboj se mi zdi super zadeva.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Odvisno kok se ti da s tem igrat... če imaš proc, ki podpira VT-d, lahko v mašino stlačiš več grafičnih, na mašino flikneš zastonjski VMWare vSphere Hypervisor, si nardiš virtualke in vsaki dodeliš svojo grafo+vrjetno USB hub za periferijo
smile-1.gif

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
- drugi ni nasel brskalnika chrome. Firefox dela bp. Vrjetno ker je chrome instaliran nekam drugam pod user-ja in ne splosno v c:program files...
To je isto tudi na navadnem PC, če se kot drugi user prijaviš, ker se Chrome instaliramo samo za userja, ki ga instalira, ne pa za cel sistem, kot vsi preostali programi na planetu.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
Če se ne motim, se Chrome namesti v user profile z namenom, da ne rabiš admin pravic za inštalacijo, ker ljudje recimo v službi sicer nimajo možnosti namestitve poljubnega brskalnika. Obstaja pa tudi možnost, da namestiš za vse uporabnike, ali pa ga pač namestiš še pri drugem uporabniku ločeno.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Ja, Firefox se tudi namesti le za tebe, če nisi Admin, ampak če si, pa za vse. Chrome pa vedno le za enega.
Za vse userje jeneka posebna verzija (razen če so spet spremenili).

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
Razlika je v tem, da Firefox brez pravic po mojem sploh ne moreš namestiti, je pa res, da je na voljo samo tebi, če inštalacije ne poženeš prav kot Administrator. Chrome se za razliko namesti prav v sam uporabniški profil in pravic ne potrebuje, je pa res, da tudi če jih imaš, ni razlike. Če želiš Chrome za vse uporabnike imaš to inštalacijo.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik XSIDE pravi:
Odvisno kok se ti da s tem igrat... če imaš proc, ki podpira VT-d, lahko v mašino stlačiš več grafičnih, na mašino flikneš zastonjski VMWare vSphere Hypervisor, si nardiš virtualke in vsaki dodeliš svojo grafo+vrjetno USB hub za periferijo
smile-1.gif

tolk se mi ne da eksperimentirat
wink-1.gif
Mogoče komu drugmu prov pride.