Vzdrževanje temperature prostora - termoventilator

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
V OBI-ju sem gledal nekakšne kaloriferje nizkih moči (500W), ki menda služijo za vzdrževanje temperature prostorov nad ničlo.
Ker bi mi takšna priprava na vikendu, kjer me včasih ni blizu nekaj tednov lahko koristila, me zanima, če kdo uporablja te vrste naprave dogrevanja prostorov.
Vsaka izkušnja in mnenje sta dobrodošli!

edit: tista zadeva sliši na ime "preprečevalec zmrzali"...

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
In kakšen bi bil namen tega vzdrževanja temperature? Konfort ali zaščita določenih elementov (radiatorji, vodovod) pred zmrzovanjem?

Preprosta matematika ti pove, da vzdrževanje temperature nad ničlo deluje če so toplotne izgube prostora manjše ali enake pridobljeni energiji iz grelnega telesa v primerjavi z razliko (od tarčne) do zunanje temperature. Če ti torej uspe s 500W pokrit izgube potem bo funkcioniralo.

500W grelec ali pa 2000W grelec je isti šmorn, elektrika za ogrevanje ima to lastnost da nima izgub (in zakasnitev delovanja) in je torej bolje kupit tisto kar je najcenejše. Če ti te grelce ponujajo za nek velik denar je brezveze, ker lahko kupiš tudi oljni radiator ali pa kalorifer (pa med drugim se z 2000W celo lahko greješ s 500W bolj težko).

Tu bi mene zanimalo samo vprašanje regulacije in varnosti, ker poceni grelna telesa imajo take termostate da vsak dan deluje drugače, kitajskemu kaloriferju za 15EUR pa sam nebi zaupal neodvisnega delovanja (če je vikend lesen pa sploh).

Torej moje mnenje, kupi el. oljni radiator, ki ima zaščito pred zmrzovanjem (imajo vsi boljši). Ti radiatorji imajo načeloma večstopenjski grelec, prednost pa je da akumulirajo toploto za razliko od kaloriferja. Poleg tega je manj možnosti da se "zakurijo". Še ena prednsot je da se z njimi lahko tudi greješ (recimo preden zakuriš v peči je fino imet nekaj da te pogreje), cena je pa dokaj nizka.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Vsekakor je to, kar si zapisal tudi razlog za moje vprašanje - torej varnost.
In moj namen je le zaščita pred zmrzovanjem vode (centralne (še) ni), ne pa tudi neko ogrevanje prostorov na višjo temperaturo od ledišča.
Ali poenostavljeno - do sedaj sem v zimskih mesecih zaprl vodo, izpraznil napeljavo, nalil antifriz v sifone in straniščno školjko in se do pomladnih mesecev nisem obremenjeval s problemom zmrzovanja. Letos pa je situacija nekoliko drugačna in iščem možnosti, da mi ne bi bilo treba vsakič zapirati vode, nalivati antifriz itd.
Ja, oljni radiator je 'plan B', morda celo 'A', ne vem ...

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Problem teh napeljav je da so ponavadi v stenah (po možnosti zidanih, zunanjih) in tleh kjer je dobra akumulacija (mraza) in posledično rabiš večjo moč gretja kot bo grela prostor nad 0.

Teoretično bi recimo z 10 stopinjami nastavljene temperature lahko stvar delovala kot preventiva zmrzali, če imaš veliko kvadraturo oz. veliko sob boš rabil več teh grelcev. Da držiš 10 stopinj pa boš rabil nekaj večje moči in stvar bo porabila že nekaj elektrike.

Odvisi pa seveda stvar od materiala gradnje (toplotna kondenzacija), izolacije (toplotne izgube) in pa namestitvi kritičnih elementov (cevi) glede na ogrevan prostor.

Sicer se verjetno spoznaš na fiziko tako da najbolje da za začetek narediš preračun izgub, upoštevaš temperaturno prehodnost sten glede na postavitev instalacije (recimo pri monolitni (brez izolacije) kar linearno računaš točko temperature v globini stene glede na zunajo vs. notranjo temperaturo) in predvsem upoštevaš mrzle dneve ter stopnjo hlajenja hiše (povezano s kondenzacijo sten, tal itd.).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Jaz bi iskal nekaj v smeri kjer bi zadevo nad nulo drzal sobni termostat. Termostati na kaloriferjih, olj radiatorjih se mi ne zdijo najbolj ustrezni. Zakaj bi grel v soncnem popoldnevu, v mrzli noci pa ne bo zadeva sposobna drzati temperature nad 0.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Ne vem kako velik vikend imas. Ce imas samo v enem delu vodo (kopalnica kuhinja...) potem lahko samo tam grejes. Nekega hudega ucinka ne bo ce bos grel na drugem koncu.
Skratka, jaz osebno bi dal nek oljni radiator, ali staro termoakumulacijsko pec, ki pa bi jo kontroliral s sobnim termostatom. Je pa res da bos zadevo moral gret na 5 ali vec stopinj, sploh ce imas vodo na zunanjih stenah. Precej seveda tudi odvisno od izolacije stene.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Dobiš tudi didgitalne termostate za električno vtičnico, torej take da potem preklaplja rele za 220V. Še vedno pa rabiš potem zanesljivo grelno telo in taka ki so dobra imajo ponavadi tudi že dober termostat (digitalni).

Tu recimo če je poraba velika (po narjenem preračunu) se mogoče splača privlečt termoakumulacijsko peč. Recimo nastaviš termostat ventilatorja na 7-8 stopinj, stikalo grelca pa na timer (filanje ponoči) in termostat (ki ima malce več kot 10 stopinj).

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Pravzaprav je ta moj 'vikend' stara družinska hiša (110 let), večina gradbenih elementov je iz tistega časa, celo notranja okna in vrata, tako da bo preračunavanje bolj tako-tako...
Verjetno bo res treba razmišljati v smeri termo akumulacijske peči, ki jo sicer tam že imam, vendar mi ni padla na pamet možnost uporabe dodatnega termostata, oziroma nadgradnje obstoječega.

Vsekakor hvala obema, očitno ideja s 'preprečevalcem zmrzali ni bila najboljša.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Najprej reskiraj denar v eno telemetrično napravo, ki ti bo pošiljala ali pa shranjevala podatke o temperaturi po času (daljše obdobje). Mogoče boš presenečen da sama hiša dobro drži temperaturo nad ničlo. Si imel že kdaj težave z zmrzovanjem?

100 let stare hiše z meter debelimi kamnitimi zidovi, po možnosti precej vkopane v teren imajo kar precej veliko toplotno kondenzacijo, hkrati pa dobro držijo toplotni most s tlemi. To v praksi pomeni da imajo (brez ogrevanja) lahko temperaturo precej blizu temperaturi malce globlje zemlje in to je tudi pri precej mrzli zime nad 0 stopinjami. Hudič je sicer tudi obraten, ker ogrevanje na sobno temperaturo tudi traja precej časa.

Če imaš termoakumulacijsko peč, tako ki ima že termostat za ventilator potem kupiš samo še "timer termostat" (nekaj timer ) ki ga prikjučiš na grelec in ti bo filal peč ponoči pod pogojem da bo dosti mraz. Ne pozabi zapreti polkna (če jih imaš), dobro zatesnit okna in vrata ker so pri taki hiši tam še največje izgube (pihanje).

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Ja, zmrzuje vedno, kadar je zunaj dlje časa nočna temperatura nižja od -10. Imel sem že marsikaj - pred leti mi je 'vrglo ven' enega od ventilov, v letošnji zimi pa mi je uničilo čisto novo enoročno mešalno pipo in ker sem dal v školjko premalo antifriza, še školjko.
problem (ke je v fazi reševanja
wink-1.gif

Ja, vem, treba bo vlagat in začelo se bo že letošnjo jesen in del zime. Če mi bo uspelo ohranit temperaturo, čeprav na vsaj tri mesece niti ne računam resno.

@Utisevalec - upam, da ti bom lahko kako povrnil uslugo, pojasnil si mi marsikaj!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Ja če imaš stvar še podkleteno, na vrhu odprto podstrešje in pa zanič okna potem te še konkretno ogrevanje ne reši. Če praviš da je včasih tudi -10 več dni pa mislim da si sploh na slabem!
grin1.gif

Opcija da zapreš glavni ventil za vodo in potem "sifone" zaliješ z antifrizom je še najboljša, razume pa da ne moreš to počet vsak teden ko boš prišel "delat"! Druge opcije bodo predvsem neekonomične, to te verjetno niti ne skrbi če misliš zadeve sanirat in tisto leto dve že plačuješ gretje prazne hiše za konstantno rešitev pa to ni to.

Porabi torej termoakumulacijsko peč, to bo najboljša pa še najcenejša rešitev (tudi iz stališča tekočih stroškov). Verjetno so vsi vodni prikjučki na eni strani hiše, tako da če peč postaviš na pravo mesto bi moralo funkcionirat.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Za kletna okna ce jih ne bos rabil dnevno, pa kupi balo stiropora, obrezi na dimenzijo spalet, pa prisloni k "oknu". Sicer bos dobil temo, ampak ti pa ne bo toliko vleklo skozi klet.